Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en enda etapp ska byggas i "Dählieprojektet"!

/
  • Debattören vänder sig emot exploateringen av Rödkullen-Ullådalenområdet.arkivbild: jeanette fundin

Frågan om Rödkullen-Ullådalsområdet ska bebyggas

eller inte har förmodligen med Åres framtida status som besöksmål att göra.

Annons

När Åre kommuns politiker nu tycks vara beredda att bevilja bygglov i Rödkullen-Ullådalen, gör man det i en tid då livskvalitet efterfrågas på bred front och mäts i bland annat tillgång på tysta, orörda naturområden och marknadsförs med begreppet hållbar utveckling.

Borde det då inte ur alla aspekter vara angeläget att bevara Ullådalsområdets relativt obebyggda terräng som en gyllene oas i skidparadiset Åre?

Expansionen av besöksmålet Åre har varit, och är, en affärsmässig framgång.

Hur går Åre vidare? Genom att tillföra ett större antal bosättningar i fjällnära terräng vid Rödkullen?

Hur ser planen ut för Åres fortsatta utveckling? Det tycks mig som om Åre kommuns politiker, inkluderande stadsarkitekt, saknar både insikt och ett modernt förhållningssätt till begreppet utveckling. Eller är det så att de styrande i kommunen väljer att avstå från inflytande och knäfaller för kapitalstarka investerare? I så fall har vi ett problem.

Vi ställs nu inför det kanske mest uppseendeväckande projektet sedan den statliga fysiska riksplanen presenterades på 1970-talet. Markägare har, liksom då, satt ner foten utan att för den skull förneka att besöksnäringen ska ha möjlighet att utvecklas.

I en tv-intervju låter en av markägarna oss förstå att fortsatt utbyggnad inom de redan exploaterade områdena, är helt på sin plats. Det här är människor som bär områdets historik och som följt förändringarna i Åre sedan 1950-talet. Invändningarna mot "Dählieprojektet" kommer från såväl lokalbefolkning som besökare.

Har någon sett hur kommunens motivering för att bevilja utbyggnad av Rödkullen-Ullådalen är formulerad? Jag har i lokaltidningarna endast kunnat läsa mig till Dählies (exploatörens) argument som ungefär lyder: Området kommer inte alls att se ut som Årebjörnen eller Tegefjäll och husen kommer att ha torvtak och små fönster ...

Jämförelser med Årebjörnen och Tegefjäll är helt irrelevanta. Bygget av båda dessa "byar" skedde i områden som inte på långa vägar varit tillgängliga för allmänheten eller använda för rekreation och upplevelser på det sätt som Ullådalen är och har varit.

Här handlar det inte om husen är anpassade till omgivningen eller inte. Här planeras ett gigantiskt ingrepp i ett fjällnära naturområde vars myrmarker, vattendrag, vegetation och djurliv inte bör utsättas för sådan hårdhänt behandling som "Dählieprojektet" förmodligen skulle innebära.

Här ska inte bebyggas över huvud taget! Inte en enda etapp! Tänk i stället nytt! Lyssna till tonen i berättelsen om Rödkullen-Ullådalen, som fått människor att söka sig till våffelstugorna, tjärnarna, djurlivet, och hjortronmyrarna och gör den till upplevelser i vår tid.

Området bör skötas med varsam och erfaren hand och vara helt befriat från stora kapitalinvesteringar. Det är i sammanhanget Åre att tänka nytt.

Vi har tagit del av och stödjer inlägget: Kristina Bergstedt, Högvallen, Jan Danielsson, Bodsjöbränna, Sven Danielsson, Östersund, Barbro Erlbacher, Åre, Öivind Erlbacher, Åre, Marianne Gidén, Kall/Umeå, Hans-Olof Göransson, Örnsköldsvik, Inger Hasselberg, Stockholm, Ove Hemmendorff, Frösön, Lars Hultkrantz, Karlskoga, Cathrine Johansson, Östersund, Clara Kempff, Edsåsdalen, Carl-Erik Lauritz, Åre, Kennet Lauritz, Åre, Hans Millgård, Umeå f d västjämte, Anette Möller, Vigge/Helsingborg, Siv Nilsson Mäki, Frösön, Anna Nordenskiöld, Stockholm, Maria Nordenskiöld Walldén, Ås, Maria Nordin, Örnsköldsvik, stugägare, Ulla Norman, Ocke, Marie Strömbeck, Vålådalen, Ingvar Sundström, Edsåsdalen, Ingvar Tysell, Ocke, Britt Wallentin, Östersund, Mia Öström, Uppsala

Margareta Hafstad

Ocke, Åre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons