Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska avstånden

Den borgerliga regeringen vill nu minska antalet länsrätter för att spara pengar. Länsrätten i Jämtlands län ska slås samman med Västernorrland till en domstol med kansli i Härnösand. Vi tycker att det är ett dåligt förslag, framför allt på grund av avstånden.

Annons

När man känner sig felbehandlad av myndigheter kan man få sin röst hörd genom att överklaga ett beslut till länsrätten. Det handlar om skatter, kommunala beslut om bistånd av olika slag, rätt till sjukpenning och många fler vardagsnära frågor. Därför har länsrätter stor betydelse för enskilda människor och deras förtroende för rättsstaten.

Den borgerliga regeringen vill nu minska antalet länsrätter för att spara pengar. Länsrätten i Jämtlands län ska slås samman med Västernorrland till en domstol med kansli i Härnösand.

det är ett dåligt förslag, framför allt på grund av avstånden. Från exempelvis Åre är det 28 mil enkel väg till Sundsvall och sedan ytterligare 6 mil till Härnösand. Bor man inte efter E14, utan i Gäddede eller Sveg blir resan ännu längre och krångligare.

Regeringen säger att avståndet inte är ett hinder för att över dagen kunna resa till Härnösand. I nästa mening motiverar regeringen kansliets placering i Härnösand i stället för Sundsvall med att kommunikationerna mellan städerna är under utveckling. Detta illustrerar pinsamt tydligt hur bristfälliga regeringens kunskaper om kommunikationerna mellan olika orter i Jämtlands län och Härnösand är.

länets borgerliga riksdagsledamöter Per Åsling (C) och Ola Sundell (M) inte heller informerat regeringen om detta. Har de gjort något över huvud taget för att försöka rädda Länsrätten kvar i Östersund? De borgerliga ledamöterna i Västernorrland har lyckats i sin kamp att behålla domstolen i Härnösand och förhindra flyttningen till Sundsvall.

nedläggningen av Länsrätten i Östersund är orimlig. En lång resa kan i många fall innebära att man avstår från att delta i förhandlingen eller från att gå igenom sin egen akt i domstolen innan ett mål avgörs. Det är ett allvarligt hot mot rättssäkerheten.

Den ena statliga verksamheten efter den andra försvinner från länet utan att man hör ett knyst från Åsling och Sundell. Oron och missnöjet på landsbygden växer, då de boende känner med all rätt att den statliga servicen försämras. Regeringen genomför en målmedveten centralisering av den statliga verksamheten till några få större städer. Det drabbar invånare på landsbygden på ett sätt som inte är acceptabelt.

myndigheter försvinner också kvalificerade jobb och kompetens. Den tidigare socialdemokratiska regeringen flyttade ut jobben till landet med syftet att stärka den statliga närvaron i hela landet. För den förra regeringen var det inte en naturlag att statliga jobb ska vara placerade på större centralorter eller i Stockholm. 

Vi anser att rättssäkerheten ska gälla lika för alla i alla delar av landet. Det får inte vara så att människor blir orättvist och godtyckligt behandlade på grund av missriktad spariver. Därför vill vi ha Länsrätten kvar i Östersund.


riksdagsledamot

riksdagsledamot
,
riksdagsledamot 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons