Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skatt får inte stoppa utbyggnaden av vindkraft!

Regeringen har aviserat ambitiösa mål för vindkraften, men nu hotar en omtolkning av skattelagstiftningen utbyggnaden. Riksdagen bör stoppa den nya uttagsskatten på andelsägda vindkraftverk.

Annons

Vindkraften är ett av de lämpligaste förnybara energislagen vi har för att värna miljö och klimat. Den kan också ge nya friska jobb. Uppgiften för oss vindkraftsamordnare är att underlätta vindkraftsutbyggnaden. Det är en spännande och intressant utmaning.

Parallellt med att regeringen justerat upp utbyggnadsmålen har dock inte bara den globala lågkonjunkturen kopplat sitt grepp. Vi har dessutom fått ett eget nationellt problem på halsen, beskattning av egenproducerad vindkraft.

Andelsägare i vindkraft satsar i genomsnitt 50 000–100‑000 kronor vardera, och får därefter köpa den el de producerar till självkostnadspris.

Skatteverket anser att vindkraftkooperativ ska börja beskattas för skillnaden mellan detta pris och elpriset på elbörsen Nord Pool. En sådan uttagsskatt riskerar att helt sätta stopp för de tusentals hushåll som är potentiella investerare i förnybar energi.

Vindkraften har enligt opinionsundersökningar stöd av 70–80 procent av medborgarna. Men när det kommer till utbyggnad i närheten av hemmet eller sportstugan finns ofta en skepsis mot ”gigantiska torn”, som ”bryter horisonten” och ”förvandlar landskapsbilden”. Detta leder ofta till överklaganden och utdragna processer.

Avogheten förändras oftast till positivt engagemang, när man ser öppningar för lokalt och regionalt del ägande.

Skälet är enkelt – acceptansen ökar när företag, enskilda, kommuner och andra intressenter kan få del av förtjänsten.

På regeringssidan betonas ofta vikten av enskilt ägande och ansvar. Den rödgröna oppositionen argumenterar för samverkan och kooperativ. Andelsägda kooperativ förenar båda sidor.

Den 15–16 juni ska riksdagen debattera och behandla motioner i frågan. Då hoppas vi att alla ledamöter och partier väljer att ge svenska folket fortsatt möjlighet att investera i förnybar energi och samtidigt få lite utdelning i plånboken.

För statsbudgeten betyder det ytterst lite men politiskt enormt mycket. Sverige har inte råd att avstå från folkligt stöd för hållbar utveckling och förnybar energi!

Lennart Värmby
Olof Johansson
Ewa Hedkvist Petersen
Agne Hansson
Regeringens vindkraftsamordnare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons