Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen är passiv inför jobbkrisen

När regeringen Reinfeldt tillträdde var det ordning och reda i svensk ekonomi. Arbetslösheten sjönk raskt och sysselsättningen steg. Den nyblivne moderate finansministern Anders Borg sa att han först efter två år vid makten kunde ta åt sig äran för regeringens politik. Så gick då de två åren och facit är stigande arbetslöshet, ökande utanförskap, växande budgetunderskott och uppsagda lärare.

Annons

När finanskrisen blev akut i USA under hösten 2008 började finansminister Anders Borg tala om ”mörka moln” över Sverige – en väl vald illustration på något som Sverige, enligt regeringen, inte kan påverka. Det hade varit rakare att säga sanningen – att regeringen väljer att stå passiv inför jobbkrisen för att de inte har någon aktiv jobbpolitik.

När det i början av 2009 stod klart att jobbkrisen skulle bli påtaglig gjorde arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin uttalandet att 2009 blir ett riktigt skitår. I stället för att agera ägnade sig alltså Littorin åt att ”recensera” läget på arbetsmarknaden. Och när den försämrade och fördyrade a-kassan tvingade en halv miljon människor att lämna försäkringen hävdade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin att individen själv har ett ansvar att se över sitt försäkringsskydd.

Det hade varit rakare att säga sanningen – att regeringen ser en sämre a-kassa som en väg att försvaga facket.

När kvaliteten började rasa i välfärden därför att kommunernas resurser började gå till socialbidrag i stället för skola och omsorg, ville man inte kännas vid problemet. Ända till kommuner och landsting tvingades säga upp personal – då angrep statsminister Fredrik Reinfeldt landets kommunpolitiker för att de inte värnar välfärdens kärna. Det hade varit rakare att säga sanningen – regeringen har inget emot att den offentliga välfärden krymper.  

Nu är jobbkrisen ett faktum. Samtidigt är det EU-valrörelse och skylla-ifrån-sig-retoriken fortsätter från borgerligt håll. Moderaternas förstanamn på listan Gunnar Hökmark säger att ”Det är inte EU:s uppgift att ta hand om arbetslösheten. Det får medlemsländerna klara ut själva”. Hur regeringen Reinfeldt än trixar så kommer den inte undan en sak – verkligheten.

Regeringen har gjort av med 85 miljarder kronor på skattesänkningar. Hade vi regerat hade pengarna i stället investerats i Sveriges konkurrenskraft, i utbildningar, praktikplatser, i entreprenörskap och forskning och i utvecklad välfärd. Politik gör skillnad – om man vill.

Vi socialdemokrater vill ta ansvar för Sverige, men också för Europa. Därför hoppas vi att du röstar både i valet till Europaparlamentet 7 juni 2009 och i valet 20 september 2010.


riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons