Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skövlade sommarhagar en symbol för EU

Till skillnad från större delen av övriga Europa innehåller de traditionella svenska betesmarkerna varierande växtlighet i form av buskar och träd. De svenska ekarna, hasselsnåren och björkdungarna har länge retat byråkraterna inom EU, som anser att alla europeiska betesmarker ska se likadana ut.

Annons

Inför hot om dryga böter har den svenska regeringen kapitulerat inför EU:s krav och ändrat reglerna för det så kallade gårdsstödet. Sveriges bönder tvingas nu välja mellan att gå miste om sina bidrag eller att skövla de hagmarker som de vårdat i generationer. Därmed hotas ett unikt och artrikt svenskt kulturlandskap med rötter ned i bronsåldern.

Vi Sverigedemokrater menar att den här frågan på många sätt är symbolisk för hela det svenska EU-medlemskapet. Svenskarna betalar tiotals miljarder kronor till EU varje år, pengar som i‑stället kunde använts till att förbättra den svenska välfärden och återupprätta lag och ordning i vårt land. För att vi sedan ska kunna få tillbaka knappt hälften av våra egna pengar, tvingar byråkraterna i Bryssel oss till likriktning och utplåning av vår nationella särart. Vi har fått nog av EU:s detaljstyrning, förmynderi och demokratiförakt och vi har fått nog av den svenska regeringens undfallenhet och bristande kurage.

Kraven på att vi ska påbörja en skövling av våra svenska sommarhagar, är bara den sista droppen i en bägare som för länge sedan har runnit över. Den federalistiska monsterstat som nu växer fram och som i och med Lissabonfördraget kommer att få ännu större inslag av tvingande likriktning och ännu mindre utrymme för folklig påverkan, är inte detsamma som det EU svenskarna en gång sade ja till. Därför driver Sverigedemokraterna, som enda icke-socialistiska parti, frågan om ett svenskt utträde ur Unionen.


Toppkandidat i valet till Europaparlamentet (SD)


Partiordförande (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons