Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen satsning på välfärdens kärna!

I tisdags kom det glädjande beskedet att regeringen i vårpropositionen satsar 7 miljarder för 2010 på kommun och landsting, därefter kommer en nivåhöjning av statsbidragen med 5 miljarder för både 2011 och 2012.

Annons

Detta tillskott är inte en lösning på den ekonomiska krisen för kommunerna och landstingen. Finanskrisen och lågkonjunkturen kommer fortsatt att prägla budgetdiskussionerna och det kommer ställa krav på oss politiker att prioritera de pengar som finns dit de gör mest nytta. Det politiska ledarskapet kommer att ställas på prov även i fortsättningen.

För 2010 innebär det cirka 66 miljoner till kommunerna i länet och 29 miljoner till landstinget. Fördelningen kommer att baseras på folkmängden i respektive kommun och landsting 1 november 2009.

Det är nu viktigt att vi i länet använder dessa extraresurser för att värna kärnverksamheter som vård, omsorg och skola. Syftet är att pengarna ska dämpa neddragningarna som offentliga sektorn kämpar med på grund av den nämnda finanskrisen.

Det är bra att regeringen trots dramatiskt sjunkande skatteintäkter för staten prioriterar välfärdsverksamheten i kommuner och landsting

Bakgrunden är ett osedvanligt tufft världsläge med en fallande ekonomi som saknar motstycke sedan andra världskriget. Sverige är inget undantag – kom ihåg att 50 procent av Sveriges budget är exportbaserad.

Det känns tryggt att ha en regering som med starka centerinfluenser värnar det som är våra medborgare närmast – välfärdens kärnverksamheter som kommuner och landsting ska vara garant för. Den här prioriteringen av välfärdssektorn och en så likvärdig välfärd som möjligt oavsett var man bor i Sverige har varit särskilt viktigt för Centerpartiet.

 

riksdagsledamot (C)
Dan-Olov Westberg, v ordförande kommunstyrelsen Berg (C)
, oppositionsråd Bräcke (C)
, v ordförande kommunstyrelsen Härjedalen (C)
, kommunstyrelsens ordförande Krokom (C)
, gruppledare Ragunda (C)
, kommunstyrelsens ordförande Strömsund (C)
, kommunstyrelsens ordförande Åre (C)
, oppositionsråd Östersund (C)
, oppositionslandstingsråd (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons