Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatten om räddningstjänsten visar att demokratin fungerar

Ofta får man höra att politiker bara röstar som man förväntas, att kommunerna bara styrs av ett fåtal. Att all verksamhet som sker skapar ett system där politiker skyddar varandra och blir skyldiga varandra röster och tjänster. Den långa och delvis hårda debatten om räddningstjänsten i Bräcke och Ragunda kommun visar att det går påverka beslut.

Jag har i ärendet kring räddningstjänsten haft kontakt med många politiker i båda kommunerna. Detta är den första gång jag har kommit i kontakt med politiken.

Det jag har mött är engagerade människor som lyssnat på våra idéer, kommit med råd och uppmuntrat. Detta har gett mig en helt ny syn på politikerna.

De har inget lätt arbete med minskad befolkning, nya förutsättningar från staten och en befolkning som hela tiden kommer med krav på mer resurser till det område som berör dem.

Stöd politikerna med medborgarförslag med väl genomtänkta idéer. Det finns säkert massor av saker att förbättra inom kommunens olika områden.

Och jag tror att de bästa kunskaperna och idéerna finns hos dem som sköter den dagliga verksamheten.

Våra kontakter med media i första hand ÖP och LT har visat att medias betydelse är stor. Dessutom har många människor engagerat sig genom insändare i tidningarna, möten och telefonsamtal.

Slutresultatet av ärendet blev besparingar genom samarbete med övriga länet och en fortsatt fungerande räddningstjänst.

Det blev inte billigaste möjliga lösningen utan en kostnadseffektiv lösning på en kommunal verksamhet som måste fungera.

För att kunna erbjuda invånarna en rimlig kommunal service i framtiden måste detta samarbete öka ytterligare, kanske är det dags för en kommunreform där länets åtta kommuner slås ihop till en?

En halvering av kostnaderna för politik och administration skulle spara minst 150 miljoner kronor per år. Dessa pengar behövs för att lindra besparingskrav och till offensiva satsningar som ökar länets attraktionskraft. Vi behöver fler företag och invånare. Jag tror att invånarna anser att servicen är viktigare än namnet på kommunen.

Håkan Olofssson, deltidsbrandman Gällö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel