Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattsluggern som gör kometkarriär inom Sverigedemokraterna

/
  • Sven-Olof Sällström är glad och nöjd. Han har just hyllats för sin insats i en tv-debatt där han rök ihop med Gudrun Schyman.
  • Sven-Olof Sällström har gjort snabb karriär inom Sverigedemokraterna.– Antagligen för att jag är orädd och gärna debatterar, säger han.
  • Valaffischen visar en av partiets målgrupper.
  • Sven-Olof Sällström är glad och nöjd. Han har just hyllats för sin insats i en tv-debatt där han rök ihop med Gudrun Schyman.
  • Han har ett förflutet både i Centerpartiet och Folkpartiet.– Men det fanns ingen plats för avvikande åsikter där.
  • Han har blivit hotad, men också fått nya vänner sedan han gick med i partiet, säger han.
  • Få stannade till och en del skyndade på stegen förbi Sverigedemokraternas torgmöte i Östersund.
  • Sd:s program präglas av nationalromantik och drömmen om en helsvensk folkhemsidyll.
  • Sällström intervjuas i radio.

Östersundaren Sven-Olof Sällström är Sverigedemokraternas toppnamn i EU-valet. Själv brydde han sig inte om att rösta förra gången. Men kommer han in i parlamentet tänker han jobba för att avskaffa sametinget och stoppa Turkiets inträde i unionen.

Annons

Gunnar Hökmark, moderat EU-politiker, har en teori om varför främlingsfientliga partier inte har något inflytande i EU, trots att de är hyfsat stora i sina hemländer.

– De klarar inte att samarbeta med varandra eftersom de alla är utlänningar i varandras ögon. Det går ju inte att samarbeta med rumänska högerextremister om du vill föra en politik mot rumäner.

Opinionsmätningarna visar att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare efter nästa riksdagsval. I mätningar inför EU-valet ser de däremot chanslösa ut. Kanske är det logiskt att ett parti som strävar efter "en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen", har svårt att övertyga sina anhängare om att rösta i EU-valet.

Mycket riktigt säger Sven-Olof Sällström:

– Vi går till val på huvudfrågan "Sverige ut ur EU".

Vi träffar honom i ankomsthallen på Frösö flygplats. Han är glad och nöjd. Han har just fått beröm av partiets pressansvariga för sin insats i TV 4:s Kvällsöppet kvällen innan. I debatten provocerade han Gudrun Schyman till raseriutbrott.

– Jag är överväldigad av gensvaret, säger han.

Det var när Sällström antydde att det är alldeles för lätt att få uppehållstillstånd i Sverige som det brast för Schyman:

"Du pratar en jävla massa skit, röt hon. Berlusconi vill stoppa båtar med asylsökande ute på havet. Det är den politiken ditt parti står för".

Då visade Sven-Olof Sällström den sida som troligtvis gett honom topplatsen på partiets valsedlar. Han lutade sig fram och munhöggs med en röststyrka som måste ha varit i nivå med den han använde på I 5 på 1990-talet.

Partiets mediestrateger gjorde vågen. Det var Sällströms andra stora tv-debatt och han vek sig inte en tum.

Är du en sådan som blir triggad av hårt motstånd?

– Ja, det är jag nog. Jag är inte rädd för att sticka ut hakan och debattera, säger han.

Sven-Olof Sällström vill inte berätta mycket om sig själv. Han antyder att det finns en hotbild och han vill inte blanda in familjen i den.

Han är 40 år, född och uppvuxen i Ånge. Gjorde värnplikten i Östersund och blev kvar som officer på I 5 fram till förra försvarsbeslutet då han blev av med jobbet. Han nappade på ett erbjudande att omskola sig till Ica-handlare, började i Stockholm och arbetade sig sakta norrut via Prix i Bräcke för att slutligen hamna i Östersund igen, som butikschef på Rusta.

Nu bor han i stan och är frånskild småbarnsförälder med delad vårdnad varannan vecka.

Han är ingen nybörjare inom politiken. På 1980-talet var han lokal ordförande i Centerns ungdomsförbund i Ånge. Efter förra valet gick han in i Folkpartiet.

Det skäms han för idag.

– Det gör jag faktiskt. Jag trodde Nyamko Sabuni ville ta tag i integrationsfrågan och frågan om hedersvåld till exempel. Men det visade sig vara röstfiske.

Missnöjet fick honom att gå in i Sverigedemokraterna 2006. Där har han gjort kometkarriär. Nu är han ute på valturné med ordföranden Jimmie Åkesson. Före Östersund har de avverkat 55 torgmöten. Fem har avbrutits av antirasistiska motdemonstrationer. I Sundsvall ryckte en demonstrant mikrofonen ur händerna på talaren.

Jag frågar Sven-Olof Sällström om han är nervös inför torgmötet i Östersund.

– Inte det minsta, säger han.

Sverigedemokraterna var en liten sekt från början, dominerad av nazister och skinnskallar som hyllade Karl XII. På senare år har de rensat hårt i leden för att bli ett rumsrena. Medlemmar med alltför extrema åsikter har uteslutits. Många har gått över till utbrytarpartiet Nationaldemokraterna.

Dagens Sverigedemokrater kan närmast beskrivas som ett ultranationalistiskt parti med främlingsfientliga inslag. I Jämtland och Härjedalen har de profilerat sig på samefrågan. De vill ha bort begreppet ursprungsbefolkning och avskaffa sametinget.

Många menar att partiet fått växa och odla sitt utanförskap alltför länge. Jan Guillou, som följt partiet på nära håll, anser att martyrskapet är kittet som håller dem samman. Känslan av att ha hittat en sanning som är så farlig att den förtigs av politiker och media. Litegrann som i frireligiösa rörelser.

Statsvetaren Marie Demker är inne på samma linje. Partiet lever på att stå utanför etablissemanget. Attackerna mot deras torgmöten förstärker självbilden och väcker sympatier från allmänheten, tror hon.

På redaktionerna har man våndats över hur partiet ska behandlas. Många har valt att inte skriva alls av rädsla för att gynna dem. Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidsskriften Expo, tycker att attityden är farlig.

"Det är inte journalisternas jobb att berätta vilket parti folk ska rösta på", menar han.

Samma förvirring har drabbat politiker som upptäckt att schablonbilden av nazister, skinnskallar och galningar inte har stämt med verkligheten.

"Många kommunpolitiker verkar drabbas av kortslutning när deras politikerkollega sverigedemokraten är trevlig fast hans idéer inte är det", säger Daniel Poohl.

Idag har de flesta bytt strategi. Politikerna har slipat argumenten för att kunna bemöta Sverigedemokraterna. Flera partier, kanske främst Folkpartiet, har närmat sig deras politik och kräver hårdare asylregler, språktester och försörjningsplikt vid anhöriginvandring.

På Stjärntorget i Östersund har torgmötet börjat. Sven-Olof Sällström och Jimmie Åkesson målar upp en framtidsbild av EU med Turkiet som medlem.

Jimmie Åkesson har en tunn, ljusblå kavaj på sig. Han står mellan två kampanjfanor som liknar vindsurfingsegel.

Sven-Olof Sällström har rakat huvud, blå kostym och en ljusblå skjorta som smiter åt över magen. Han håller händerna knäppta framtill, på officerares vis.

Om han haft mörka glasögon på sig hade han kunnat misstas för Jimmie Åkessons livvakt.

Jimmie Åkesson tar sats:

– Turkiet är ett stort och fattigt land, börjar han.

– Turkiet är ett stort och fattigt muslimskt land med 70-80 miljoner invånare som skulle få fri tillgång till Europas arbetsmarknad.

Sven-Olof Sällström kompletterar med en bild av arbetskraftsinvandringen:

– Snart kommer jämtarna att konkurrera med ALL VÄRLDENS ARBETSLÖSA.

Jag kommer att tänka på en gammal busringning i radioprogrammet Hassan där Kristian Luuk varnade för "10 000 tyska bögar" som skulle välla in i landet om vi gick med i EU.

Sveriges förre generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson, ger en intressant motbild av ett turkiskt medlemskap. Han tror att det skulle få många av de fem miljoner turkar som idag bor i EU att flytta tillbaka. Möjligen skulle välutbildade turkar flytta till EU, till nackdel för Turkiet.

Efter torgmötet går en ung man med skägg fram till Jimmie Åkesson.

– Du kan åka hem nu. Ni är inte välkomna i den här stan. Ni är parasiter i samhället, säger han.

Han fortsätter med att avbryta Radio Jämtland som intervjuar Sällström en bit därifrån.

Dagen därpå ställer Sverigedemokraterna in sin debatt på Campus i Östersund.

– Jag räknar med att bli störd där också och Campus kan inte garantera säkerheten, säger Sven-Olof Sällström.

I partiprogrammet tar Sverigedemokraterna starkt avstånd från diskriminering på grund av kön, religion eller etnisk bakgrund.

Men radioprogrammet Kaliber avslöjade mörka underströmmar i partiet. På privata fester sjunger medlemmarna fortfarande Vit makt-musik och nidvisor om mordet på Olof Palme.

I partiprogrammet blandas ungefär lika delar längtan efter en förlorad värld och rädsla för det främmande. De har "idémässigt låtit sig inspireras av förra sekelskiftets nationalkonservatism och delar av den socialdemokratiska folkhemstanken", skriver de.

Utopin är ett "folkhem - präglat av trygghet, harmoni och solidaritet". Det låter som Carl Larsson, Bullerbyn, sill och nubbe.

Sedan kommer det: "I sin ideala form är ett sådant samhälle befolkningsmässigt homogent".

Mer läsning

Annons