Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Decimeterstrid med Suther som vinnare

Lars Suther, Lima, vann ICA-loppet i Åsarna med två decimeters marginal. Jerry Ahrlin, Brunflo, utmanade men på ovallade skidor blev det för tufft sista 50 metrarna.

Jerry Ahrlin kom alltså till start trots en vecka i fotskadans tecken. Nu stod han mest bara och stakade i ett och samma spår över 42 kilometer.

– Det ömmar men var ändå bättre än väntat. Jag var förbi Suther en kort bit före mål men orkade inte riktigt fullfölja, kommenterade Ahrlin det knappa nederlaget.

Arton man i tätklungan hade decimerats till dussinet jämnt efter knappt halva sträckan. I en tuff backe upp från Storhallen tolv kilometer kvar, stack Lars Suther.

– Jag fick 40-50 meter och trodde marginalen skulle öka men Jerry Ahrlin kom tillbaks när det flackade ut igen. Vi följdes sen åt in över mållinjen, berättade segraren.

Lars Suther inledde säsongen som traditionell åkare men framgångarna uteblev. Då sadlade han om och började satsa på långlopp och har nu tre raka vinster i och med lördagssegern i Åsarna.

Vasaloppet hägrar. Där har han varit 24:a som bäst men hoppas kunna nå topp tio.

Jerry Ahrlins Vasaloppsäventyr står ännu skrivet i stjärnorna. Som Sporten ingående berättade om i veckan spökar en fotskada som hämmar honom av och till.

- Det måste bli bättre om det ska vara någon mening med Vasaloppet. Vi får se.

Bakom toppduon gjorde Oskar Kardin, Offerdal, en stark insats tillsammans med Erik Söderström-Melin, ÖSK. Även här var det spurtstrid om tredje- och fjärdeplatsen med Kardin snäppet bättre.

Han var med tätduon fram till Storhallen men körde även han ovallat. Men stakstyrkan är ännu så länge lägre än Ahrlins – men så skiljer det också mer än tio år duon emellan. Oskar Kardin har framtiden för sig.

I damklassen följdes Frida Hallqvist och Lisa K Svensson åt fram till Storhallen. Där blev Frida för svår. Hon drog på hårt uppför den sista rejäla stigningen vilket blev avgörande. Över upploppet fick Frida Hallqvist njuta segerns sötma i ensamt majestät.

Nysnö och nästan noll gjorde föret delvis vanskligt. Speciellt lätt gick det inte i spåret, dessutom hade snöandet gjort stavfästet vid sidan om spåren väldigt lösa. Det blev med andra ord en tuff uppgift för såväl elitåkare som motionärer oavsett om det nu handlade om 42, 16 eller sex kilometers åkning.