Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delade meningar om överskott

Att Ragunda kommun visat plusresultat fyra år i rad får kommunalrådet Terese Bengard (S) att känna stolthet. Men oppositionen anser att överskotten inte åstadkommits av egen kraft.
– Överskotten har dopats av återbetalda försäkringspengar, menar avgående oppositionsrådet Mikael Westin (C).

Annons

– Det är alltid viktigt med plusresultat men de senaste åren beror överskotten till stor del på att vi fått stor hjälp från annat håll, bland annat genom återbetalning av försäkringspremier och andra icke budgeterade intäkter, påpekade han när fjolårets bokslut debatterades vid måndagens fullmäktigemöte i Hammarstrand.

Han manade därför till ödmjukhet och analys av bokslutet som för fjolåret gav ett överskott med 12,8 miljoner kronor.

– Vi har haft lite flax eftersom verksamheterna egentligen gått back, ansåg Stefan Nilsson (AfR).

Han hämtade sin analys ur det faktum att det i bokslutet framgår att verksamhetens kostnader i fjol blev 11 miljoner kronor högre än budgeterat.

Tack vare återbetalningen av försäkringspremier, återvinning från Migrationsverket och andra externa intäkter blev resultatet i slutänden 9,8 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Nya oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) varnar för att dra höga växlar på att de senaste årens goda resultat enbart bygger på egna insatser.

– I fjol fick kommunen in närmare 18 miljoner i extra pengar. Sammantaget under mandatperioden har kommunen fått in 37,6 extra miljoner så ekonomin är nog inte så bra det låter, påpekar han.

Terese Bengard anser dock att mandatperiodens fyra positiva resultat är frukten av eget hårt arbete.

– Det handlar inte om tur eller flax. Det är historiskt för vår kommun att vi på fyra år sammantaget redovisat överskott på 50,3 miljoner kronor. Vi har fått en ekonomi i balans, ökat vårt eget kapital och fått utrymme för behövliga investeringar. Vi är på rätt väg nu, säger hon.

Men samtidigt sticker hon inte under stol med att kommunen står inför fortsatta och mycket stora ekonomiska och demografiska utmaningar.

– Därför är det oerhört viktigt att vi nu lyckats förbättra vår ekonomi. Med en stabil ledning har vi visat att det går att vända skutan, säger hon.

Under fullmäktigedebatten om fjolårets bokslut ansåg dock Mikael Westin att kommunen borde ha vidtagit nödvändiga strukturåtgärder i en större omfattning än som hittills gjorts.

– Nu är det mycket som står på tur framöver. Det arbetet skulle ha påbörjats tidigare, menade han.