Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delade meningar om vänorter

När Östersund ingick sitt vänortsavtal med Bangkok på fredagen så var det ett trendbrott. För de flesta av länets kommuner anses samarbetsformen vara både gammalmodig och ineffektiv.

Storsjöcupen och ett somrigt Östersund fyllt av glada barn och ungdomar från alla världens hörn gjorde starkt intryck på de thailändska lag som deltog i fjolårets fotbollsturnering.

Det var dessa intryck tillsammans ett trevligt samtal med dåvarande landshövningen Britt Bohlin som låg till grund för att Bangkok ville inleda ett vänortsutbyte med Östersund.

Vad utbytet mellan de två så radikalt olika städerna ska handla om, det kommer att redas ut först efter att avtalet är påskrivet.

– Vi ser gärna ett samarbete med Bangkok men man kan undra vad Bangkok ser i Östersund, sade kommundirektör Bengt Marsh några dagar innan delegationen anlände.

Det är många år sedan en jämtländsk kommun skrev ett liknande vänortsavtal och vid en rundringning är de flesta kommuner osäkra på vad de ens har för vänorter. Avtalen slöts ofta slöts av tidigare generationer politiker och tjänstemän innan informationssamhällets inträde och har glömts bort sedan dess.

För Jesper Tjulin, administrativ chef i Bergs kommun, handlar det om att nya tider ger nya förutsättningar och att det är dessa som hans kommun försöker rätta sig efter.

– Vi ser gärna att det internationella utbytet blir större än det är i dag. Men det måste börja med att veta vilken konkret nytta kommuninvånarna kommer att få av det, för man kan ju inte bara resa runt, säger han.

Bergs kommun är formell vänskapsort med Bergs kommun i Bayern sedan många år tillbaka men det var länge sedan de hade någon kontakt med tyskarna.

I stället har enskilda initiativ blivit styrande för kommunens engagemang de senaste åren, som när Fjällgymnasiet på egen hand etablerade kontakt med en skola i Indien vilket sedan lett till ett livligt utbyte.

Varken Åres, Bräckes, Krokoms eller Härjedalens kommuner är aktiva i de vänortsförbindelser de ärvt och ingen av dem har för närvarande några planer på att återuppliva dem. Ofta är det vad kostar i förhållande till vad det smakar som gör att de hellre söker sig till lokala eller regionala samarbeten.

Kommunerna som fortfarande arbetar med sina gamla vänorter är Östersund, Ragunda och Strömsund. Alla dessa uppger att de har pågående förbindelser med dem och upplever att det gör nytta för deras kommuner.

Men, påpekar Anders Andersson som är kommunchef i Strömsund och regelbundet tar emot delegationer från ryska Irkutsk.

– Det handlar inte bara om vad vi själva kan få ut av dessa utbyten utan även om vad vi kan ge. När det gäller Irkutsk så vet vi att de exempelvis har tagit intryck av vår äldrevård och sådant är vi glada att dela med oss av, säger han.