Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delar av Sverige stängs ute

Vad hände med frågan om att förbättra yttäckningen i Sveriges glesbygd i områden där man i dag inte kan ringa med mobiltelefon? Det har under lång tid varit tydligt att det krävs initiativ från regeringen och att det inte räcker att gömma sig bakom marknadens otillräcklighet.

Det som regeringen har föreslagit hittills är självklarheter som det är rimligt att myndigheterna ska göra utan särskilda regeringsbeslut, och åtgärder som inte förändrar sakläget.

Frågan är egentligen om regeringen fortsätter att schabbla om mobiltäckningen, eller om det är medvetet att stänga ute delar av Sverige?

Regeringen och IT-ministern har systematiskt de senaste tre–fem åren tagit bort yttäckningskrav för mobiltelefoni när telebolagens frekvenstillstånd har delats ut. Därefter har problemen med dålig mobiltäckning blivit allt större för dem som bor och verkar i glesbygden.

Regeringens åtgärdsprogram för bättre mobiltäckning på landsbygden missar målet fullständigt då det inte inkluderar några konkreta och specifika åtgärder. Man får en känsla av att IT-minister Anna-Karin Hatt (C) inte förstår eller i varje fall inte tar frågan om den dåliga mobiltäckningen på allvar.

De mest uppenbara, specifika och viktigaste åtgärderna för att snabbt kunna förbättra mobiltäckningen har regeringen oförklarligt valt att inte ta med i sitt åtgärdsprogram. Nämligen att förlänga kraven på mobiltäckning för 900 MHz så att tillstånden gäller efter år 2015, och att slå på mobiltelefonin igen på 450-nätet.

Yttäckningskraven måste dessutom förtydligas så att kraven blir definierade och mätbara så det går att kontrollera efterlevnaden.

Det var ingen tillfällighet att Telia i maj lanserade en reklamkampanj samma dag som IT-ministern presenterade sitt bristfälliga åtgärdspaket för bättre mobiltäckning.

Enligt Telias representant hade näringsdepartementet koordinerat med Telia (artikel i Expressen). IT-ministern har sedan flera gånger hänvisat till Telias nät-investeringsprogram som ett tecken på att "framtiden" snart ska ge oss bättre mobiltäckning och ge sken av att hennes politik fungerar.

Samtidigt har Telia endast lovat att de ska bygga ut mobilnäten så att det ska gå att "surfa med 4 G" där det går att ringa i dag. Och problemet är att det finns allt för många och stora områden som inte har mobiltäckning.

Vi har alltså en minister som gör ett utspel av självklarheter och åtgärder som inte betyder någonting för en bättre mobiltäckning. Det utspelet koordinerar hon med en reklamlansering från ett företag, något som kan anses mycket olämpligt.

Företaget lovar 4G där det går att ringa i dag. Vart tog frågan om bättre täckning vägen?

Vi tror inte att de människor och företag som i dag lever utan eller med bristande mobiltäckning känner sig särskilt övertygade om att den här regeringen kommer att göra något för att förbättra situationen.

Sven-Erik Bucht (S)
riksdagsledamot, talesperson i regionalpolitiska frågor

Anna-Caren Sätherberg (S)
ordförande för i Jämtlands län, talesperson i regionalpolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel