Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltagare från hela världen skruvar motorer i Lugnvik

Motorcyklar, fyrhjulingar och snöskotrar är populära fordon att köra, men svåra att skruva.

Varje höst samlas folk ifrån olika länder för att få teknisk information.

– Den här gången kom det 18 olika nationaliteter på årets kurs, berättar Michael Pålsson, utbildningsansvarig på Polaris i Lugnvik.

I Lugnvik finns en filial till ett multinationellt företag som sysslar med motorfordon, den amerikanska snöskotertillverkaren Polaris. Företaget har expanderat väldigt mycket de senaste 25 åren och numera tillverkar de förutom snöskotrar även motorcyklar och fyrhjulingar i olika former och i dag finns det ungefär 6 000 anställda inom koncernen. Under en vecka på hösten kommer distributörer och återförsäljare för Polaris hit till Lugnvik för att gå på kurs. Deltagarna är från hela kontinenten, afrikaner, ryssar, israeler och även ett par stycken kom ifrån den Arabiska halvön.

– I år har vi faktiskt 10-års jubileum på den här kursen som vi har i samarbete med Europe, Middle-East and Africa, "EMEA". Vårt huvudkontor förlägger kurserna här i Sverige som är ett neutralt land för det är enkelt att få visum och komma hit för att gå på kurs. Den här veckan är det 18 olika nationaliteter på deltagarna, berättar Michael Pålsson som är ansvarig för den tekniska biten.

Det är en brokig skara på kursen, men de har alla motorer som intresse och många jobbar mycket med militären i de olika länderna.

– Jag skulle vilja prova på att köra en snöskoter här i era berg, men jag vet inte om jag kommer klara av kylan. Jag har hört att det kan bli riktigt kallt här, säger Amit Batiya som kommer ifrån Israel.

Nikita Iliosin jobbar hos distributören av Polaris i Sankt Petersburg, i Ryssland. Han har varit här förut och han ser fram emot att komma tillbaka för det är en mycket bra kurs.

– Ni har en vacker natur här i Jämtland och klimatet är ungefär som hemma i Ryssland. Men det som jag har lärt i mig i dag är tyvärr hemligt, säger Nikita.

Den som är huvudansvarig för den här kursen utbildar även han militären i sitt hemland på deras motorfordon. Det är amerikanen Kurt Saler som är teknisk utbildningsansvarig hos Polaris i USA. Även han tycker det är väldigt trevligt att vara här i Östersund, nästan som att vara hemma i Minneapolis.

– Jag ser till att alla nyheter som Polaris har i sitt modellprogram för 2014 kommer till sin rätt, det är viktigt att alla förstår hur man till exempel delar ett motorblock på rätt sätt. Då vi slipper en massa extra jobb i framtiden tillägger Kurt Saler.