Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltog på idrottstävling i länet – var smittad av nya coronaviruset

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

Vid ett idrottsevenemang i helgen deltog en person från en annan del av landet. I går stod det klart att den personen är smittad av det nya coronaviruset.

Det skriver idrottsförbundet för den sporten på sin hemsida. Det drabbade distriktet har varit i kontakt med sjukvården och de personer som rest och/eller bott i samma rum som den drabbade är nu satta i karantän.

Enligt förbundet har arrangörsklubben för tävlingen blivit informerad, men ordföranden för klubben säger sig inte fått någon information. Den som tävlade var inte hemmahörande i Jämtlands län.

Enligt Folkhälsomyndigheten så smittar inte coronaviruset förrän den sjuke fått symptom.

Det finns inte heller i dagsläget några rekommendationer att ställa in nationella tävlingar, matcher och turneringar.

Läs också chatten med smittskyddsläkare Micael Widerström där han svarade på läsarnas frågor.

Det har gjorts ett antal prover på misstänkta coronasmittade i länet, men hittills har alla testresultat visat att ingen varit smittad.

Det finns en mängd olika coronavirus som cirkulerar sedan flera år och som vi byggt upp en immunitet mot. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylningar, sedan finns det ytterligare tre varianter som kallas sars- och mers-coronavirus. De senare orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom.

Det nya coronaviruset som upptäcktes i Wuhan i Kina, är en sars-variant som har fått namnet SARS-CoV 2. Det officiella namnet för den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset är covid-19, som står för coronavirus disease 2019.

Så gör du för att undvika smitta:

Tvätta händerna ofta och ordentligt med tvål och varmt vatten före måltid, mathantering och efter toabesök.

Undvik att röra vid ansikte eller ögon.

Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Stanna hemma när du är sjuk för att inte smitta vidare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs också: Senaste nytt om coronaviruset – följ vår rapportering här