Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demaskerar auktoritära maktmänniskor

Lena Andersson, nyss belönad med Augustpriset för romanen "Egenmäktigt förfarande" som är nästa bok i ÖP:s digitala bokcirkel, är en extraordinär person. Inte bara för sin formulerings- och analysförmåga utan också för sitt civilkurage.

Lugnt och metodiskt demaskerar hon både fenomen som alltför ofta tas som självklara – som religion – och värsta sortens maktmänniskor.

Ytterst få manliga skribenter vågar sig på eller behärskar den sortens analyser som är Lena Anderssons adelsmärke.

Alltför många hårda killar i rutiga skjortor som med liv och lust ägnar sig åt att mobba etablerade slagpåsar som Björn Ranelid undviker alltför ofta byten som kan bita ifrån.

Hösten 2011 skrev Lena Andersson en krönika om det destruktiva ledarskapet, om de auktoritära ledartyper som "utsöndrar liksom en gas som omgivningens receptorer genast känner av, och omgivningen börjar dansa efter utsöndrarens pipa."

De båda exempel hon tar upp är utrikesminister Carl Bildt och det svenska herrfotbollslandslagets kapten Zlatan Ibrahimovic.

"De auktoritära har tidigt lärt sig att inte visa osäkerhet ... Prestige och förödmjukelse är fästpunkterna de orienterar efter. De pladdrar aldrig, utan skapar tystnaden som får andra att pladdra. De räddar inte andra ur obekväma situationer men vet hur man försätter dem där."

Här börjar det bli pinsamt välbekant. Varenda en som läser sportsidorna lär ha snubblat över de märkliga, nästan sadomasochistiskt anstrukna berättelserna av (manliga) sportreportrar om deras "värsta intervju med Zlatan."

Så pladdrar de som bedövats av auktoritär gas.

Samma med Carl Bildt-intervjuerna – den högväxte utrikesministern tittar bokstavligt och bildlikt ned på intervjuaren, ibland överseende docerande, ibland lätt irriterat tillrättavisande. Reportern tystnar, intervjun dör.

En gissning är att ingen av herrarna – och många med dem – skulle låta sig intervjuas direktsänt av Lena Andersson.

Läs henne!

Den 13 januari kommer hon till Östersund.