Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dement vårdtagare misshandlad av personal

En anställd på ett äldreboende i Bergs kommun har anmälts för sitt sätt att bemöta en av vårdtagarna. Anmälan talar om våld och grovt språk mot en försvarslös person som är dement.

Ärendet bygger på uppgifter från dels en intern anmälan och dels klagomål från anhöriga. Främst är det tre incidenter som behandlats och i samtliga fall handlar det om en och samma anställda och en och samma åldring.

Vårdtagaren beskrivs alltså som dement men har för övrigt förmågan att själv förflytta sig. Tre händelser i sommar beskrivs och vid ett tillfälle skulle den anställda flytta på vårdtagaren, som satt på en stol i matsalen. Detta skedde med våld och den anställda var högröstad och grov i språket.

Vid ett annat tillfälle är den anställda också våldsam mot den dementa vårdtagaren. Knuffar, puttar och slag används helt omotiverat samtidigt som ordvalet är hårt.

Vid ytterligare ett tillfälle ska den anställda ha varit våldsamt mot vårdtagaren.

Den dementa vårdtagaren uppges vid samtliga av dessa tillfällen ha börjat gråta och varit orolig och ledsen under resten av dagen.

Klagomålen från den anhöriga har också de handlat om helt omotiverat våld. Åldring har knuffats in till sitt rum från korridoren och knuffats ned i en stol. Bemötandet i övrigt beskrivs som dåligt med många hårda ord.

Bergs kommun har i utredandet av ärendet kommit så långt att den anställda nu varslats om uppsägning.