Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstranter i Hongkong varnas

Protestledare i Hongkong har inlett en hungerstrejk medan motsättningarna mellan demonstranter och poliser intensifieras. Stadens ledare varnar för att polisens tålamod snart är slut.

Protestledaren Joshua Wong och två andra ledare från studentrörelsen Scholarism i Hongkong har inlett en hungerstrejk, meddelade de på måndagen. I ett inlägg på sociala medier skriver studentledarna att de ser det som en plikt, och att de är villiga att "betala priset". Beslutet om hungerstrejken meddelades vid det största protestlägret i Admiralty i Hongkong.

Samtidigt håller polisens tålamod på att tryta, säger Hongkongs ledare Leung Chun-ying. Efter ett massmöte som inleddes på söndagskvällen drabbade hundratals demokratiaktivister samman med polis när oroligheterna intensifierades igen. Polisen använde pepparsprej och sammanlagt 45 personer hade enligt brittiska BBC gripits morgonen därpå. Minst fyra poliser uppges ha skadats.

"Resoluta åtgärder"

Från och med i dag kommer polisen att ta till resoluta åtgärder när det gäller att fullfölja sina skyldigheter. Jag uppmanar de studenter som planerar att återvända till protestplatserna att inte göra det, sade Leung Chun-ying på måndagen.
Missta inte polisens tolerans för svaghet, tillade han men vägrade svara på om polisen skulle rensa upp protestplatserna under dagen.

Regeringens högkvarter stängdes tillfälligt på morgonen sedan demonstranterna närmat sig det, liksom ett flertal butiker, och det uppstod kaos när pendlare samtidigt försökte ta sig till arbetet.

Brittisk grupp stoppas

Som en följd av oroligheterna i Hongkong svalnar de redan spända relationerna mellan Kina och Storbritannien. Det är ett misstag att hindra brittiska parlamentariker att besöka Hongkong, och spär bara på oron för den före detta brittiska kolonin, meddelade Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Utspelet kom sedan kinesisk ambassadpersonal gett beskedet att en grupp från underhusets utrikesutskott inte var välkommen till Hongkong. Syftet hade varit att undersöka den demokratiska processen i Hongkong.

Protesterna handlar om valet av Hongkongs högsta ledare som ska hållas 2017. Inledningsvis fanns det i Hongkong hopp om att det skulle bli ett förhållandevis fritt val. Men i augusti gjorde regeringen i Kina klart att en öppen nominering är utesluten.