Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstration mot nazism till helgen

På söndag är det en antinazistisk demonstration på Stortorget i Östersund. Bakgrunden är den attackerade demonstrationen i stockholmska Kärrtorp i förra veckan.

– Vi ska ha en demonstration som verkligen visar att det inte är godtagbart med nazism i Jämtland och visa ett starkt stöd mot dem som blev attackerade i Stockholm, säger Erwin Marklund, en av arrangörerna.

I tisdags skapades ett evenemang för demonstrationen på Facebook, som på onsdagseftermiddagen hade drygt 240 deltagare.

Bakom demonstrationen ligger nätverket Nazistfritt Jämtland, som Erwin Marklund har dragit i gång tillsammans med Nisse Sandqvist.

Båda två är engagerade i Vänsterpartiet, men nätverket är partipolitiskt obundet och har som mål att "med den breda massans röst motverka nazism i länet".

Inga partipolitiska budskap är tillåtna vid demonstrationen i Östersund, och Erwin Marklund berättar att han har hört av sig till MUF:s ordförande i Jämtland för att försöka engagera.

– Det måste bli stort och tydligt, säger Marklund.

Han kommer från Östersund, men bor numera i Stockholm där han arbetar som musiker.

Han var själv på demonstrationen i Kärrtorp i söndags, som blev attackerad av nazister från Svenska motståndsrörelsen, SMR, som bland annat kastade flaskor in i folksamlingen.

– Från början trodde jag knappt att det var sant. Som östersundare har jag ju nästan inte sett nazister. Jag blev rädd och sedan blev jag arg, säger Erwin Marklund.

För säkerhets skull ska han prata med polisen i Jämtland inför demonstrationen och höra om deras strategi.

– Om nazister nu skulle vilja göra någonting. Men jag hoppas att det inte händer något.