Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den anonyme olympiern som kanske är vårt största guldhopp

Han är en av Sveriges mest anonyma olympier i Sotji. Ändå är han kanske Sveriges största guldhopp.
– Jag åker i alla fall inte dit för att bli femma, säger Victor Öhling Norberg.

Victor Öhling Norberg är född och uppvuxen i skidmetropolen Bruksvallarna och naturligtvis inleddes karriären med att åka längdskidor.

– Ja, det gjorde ju alla. Det började i skolan att man var tvungen att åka. Jag var med i någon tävling utan framgång och jag kan väl erkänna att jag aldrig tyckte att det var roligt med skidåkningen.

Han blickade i stället mot slalombackarna i Funäsdalen och det blev också där han började tillbringa sin lediga tid.

– Ja, det blev slalom som gällde och det gick ju rätt bra också. Som ungdom var jag alltid med i Härjecupen och jag har en hög med medaljer hemma, säger Victor och skrattar.

Han kom in på skidgymnasiet i Järpen och avslutade sina studier där 2010. Då var han fast besluten att fortsätta med den alpina sporten. Men han fick också upp ögonen för den relativt nya sporten skicross och testade att vara med i en tävling.

Victor visade sig ha talang även för den sporten och slutade trea i sin första tävling.

– Då fick jag ett samtal från skicrossens förbundskapten Tommy Eliasson om jag ville testa att träna med dem. Jag hade då inte kommit in på de skolor som jag hade sökt och beslutade mig för att hänga med. Det blev ett träningsläger, det blev två och tre...

Till slut hade Victor Öhling en given plats i det svenska skicrosslandslaget.

– Jag blev förälskad i den här sporten och en dag stod jag på startlinjen i en världscup. Allt gick så himla fort.

Förra säsongen kom det stora genombrottet för Victor Öhling Norberg. Han vann världscuptävlingen i OS-backen i Sotji och det blev ytterligare tre pallplatser. Han slutade totaltrea i världscupen och redan då började det att viskas om att Sverige hade en ny het medaljkandidat till OS i Sotji.

– Jag fick reda på rätt tidigt att jag skulle få en plats i OS-truppen. Innan förra säsongen hade jag aldrig ens några tankar på OS. Naturligtvis blir det roligt att få åka på OS, men jag åker dit med höga mål. Jag har ju vunnit i just den backen som OS avgörs och där slog jag de åkare som jag ställs emot i OS. Det är klart att jag måste sikta på en medalj och jag hoppas förstås på guld. Det vore väl konstigt at åka dit och hoppas på en femteplats, säger Victor Öhling Norberg.

I Vancouver 2010 var skicross med på OS-programmet för första gången. Många fick upp ögonen för sporten där fyra åkare startar samtidigt och sedan bjuder på en våldsam duell nedför backen.

– Skicross växer enormt snabbt och det är många som börjar med sporten varje år. Det är viktigt att ha en alpin bakgrund innan man ger sig in på skicross. Annars blir det nog för svårt . Att sporten blir så uppskattad av publiken tror jag beror på att alla förstår den. Det är den som är först ner som vinner. Svårare är det inte, säger Victor Öhling Norberg och ler.

När vi besöker honom har han och sambon Anna Holmlund precis fått sina OS-kläder levererade i stora väskor.

– Det är ju hur mycket kläder som helst. Jag tror inte att jag behöver ta med mig några egna.

Liksom Victor är sambon Anna Holmlund också ett svenskt medaljhopp i skicross i Sotji. Hon började med sporten tidigare än Victor och hon fick kliva upp på pallen i Deer Valley 2011 efter sitt VM-brons.

Men det är inte hon som har lockat in Victor i sporten.

– Nej, så är det inte. Vi kände inte varandra förrän jag kom in i landslaget. Man kan väl säga att det blev kärlek på jobbet, säger Victor och ler.

Men vem i familjen blir då framgångsrikast i OS?

– Jag säger att det blir jag men Anna säger att det blir hon. Vi tror på oss själva och det ska man väl göra?

------------------------------------------

FAKTA: Victor Öhling Norberg

FÖDD: I Bruksvallarna

ÅLDER: 23

FAMILJ: Pappa Björn, mamma Eva-Christina, brorsan Oscar och flickvännen Anna Holmlund.

KLUBB: Funäsdalens SLK

BOR: Lägenhet i Östersund

TÄVLAR I OS:

FRÄMSTA MERITER: Världscupseger i Sotji 2013. Ytterligare sex pallplatser i världscupen.