Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den borgerliga regeringen lade fram förslaget

– Varje inslag i ett samhälle som är könsdiskriminerande är negativt och när man avskaffar könsdiskriminerande delmoment är det alltid bra. Det har sin betydelse. Och motsatsen, att behålla manlig tronföljd, är naturligtvis orimlig, säger Claes Borgström, före detta Jämo och numera det socialdemokratiska partiets talesman i jämställdhetsfrågor.

Han driver numera också en advokatbyrå tillsammans med förre justitieministern Thomas Bodström. Själv är han ointresserad av kungafamiljen och inte någon monarkist.

– Men nu har vi en monarki och då tycker jag att de naturligtvis inte ska ha en könsdiskriminerande tronföljd. Symbolvärdet av att ha en kvinnlig statsminister eller kvinnliga företagsledare är större, men jag tror inte att det här helt saknar betydelse. Och för dem som är monarkister i vårt land, och de är rätt så många, spelar det förstås roll.

Kjell Östberg, professor i samtidshistoria vid Södertörns Högskola, konstaterar att 1970-talet var kvinnorörelsens årtionde. Men de radikala grupperna brydde sig inte om kungahuset.

– Det här var Grupp 8:s tid. I de kretsarna var monarkin helt ute. Och Olof Palme till exempel var inte drivande i frågan om kvinnlig tronföljd. Han hade säkert en förhoppning om att kungadömet skulle självdö om de inte kunde producera några manliga regenter.

Och Östberg menar att den kvinnliga tronföljden i historiens spegel ska ses som ett borgerligt projekt.

– De borgerliga partierna ville använda den radikala tidsandan för att säkra monarkins fortbestånd. Det är lite paradoxalt att Palme som var jämlikhetsförespråkare inte var för kvinnlig tronföljd.

Många av de som uppskattade monarkin var naturligtvis för kvinnlig tronföljd. Men socialdemokraterna var passiva.

– Socialdemokraterna ville inte ha kvinnlig tronföljd utan det var den borgerliga regeringen som lade fram det här förslaget. Men de rättrogna monarkisterna, inklusive kungen själv, var tveksamma till kvinnlig tronföljd, säger Östberg. (TT spektra)