Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den dagen borde jag nog köpt en lott

En dag i mitten av februari befann jag mig på ett av mina favoritställen när det gäller att fotografera fåglar, Strömmen, vattnet mellan Kungsträdgården och Kungliga slottet i Stockholm.


tagit tusentals bilder, allt sedan jag gick på skola i huvudstaden i början av 1950-talet och vid mina många S tockholms besök under åren.

och sommartid är det mängder med sjöfåglar i den vackra strömmen, fåglar som gläder såväl turister som andra, och inte minst oss som vill ta bilder på fåglar av alla de sorter För det är precis vad det är, fåglar av alla storlekar och färger.

där var det ett stort antal svanar intill Strömbron, bron i närheten av Grand Hotel och som går över mot Skeppsbron. Sed an, som på en given signal simmade alla svanar emot strömmen, mot Helgeandsholmen där Riksdagshuset ligger för där fanns tydligen något ätbart som lockade. Jag följde efter längs kajen med min kamera för att ta bilder på de minst 30 svanar som samtidigt förflytt ade sig. När d e hade simmat runt 100 meter började de flesta att äta något som fanns därnere i vattnet, någon extra god vattenväxt som är deras huvudsakliga föda.

formade sig i en ring och dök med sina långa halsar, den ena efter den andra, och jag började ta bilder. När jag stod där flög en tanke genom mitt huvud – tänk om jag fick en bild där alla åtta dök samtidigt, men rent teoretiskt skulle det nog vara helt otänkbart för de åkte upp och ner som en jo-jo och chansen fanns knapp ast. Men skam den som ger sig – bråkdelen av en sekund var alla samtidigt under vattnet och jag fick min bild. Den dagen borde jag nog köpt en lott, dagen då åtta svanar i ring dök samtidigt