Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den defen(s)ive Edvinsson ger besked

Socialdemokraten Anders Edvinsson varnar för nytänkande när det gäller trafiklösningar i Östersunds kommun i en insändare riktad till oss två Centerpartister i Östersund.

Att vi båda lanserat förslag om rejäla satsningar på både vägtrafik och cykelvänlighet i Östersunds kommun är farligt om man ska tro Edvinsson. Framförallt är det trafikfarligt, eftersom de nya förslagen kan tränga ut förslag som ligger Edvinsson varmare om hjärtat. Det finns inte mer utrymme i den nationella trafikplanen varnar Edvinsson.

Låt oss ta detta från början.

Centerpartiets förslag om en väg mellan Sannsundsbron och Vallsundsbron är visionen om en trafiksäker led som ökar förutsättningarna för nya attraktiva boendelägen och därmed för underlag till både service och välfärd. Vi kommer att jobba hårt i såväl Bergs som Östersunds kommun och på riksplanet för den visionen. Det lovar vi inför kommande mandatperiod. Att finansieringen skulle komma från andra projekt har vi aldrig sagt. Det är en fri fantasi från Edvinssons sida. Låt oss återkomma till den.

När det gäller cykeltrafiken har Centerpartiet föreslagit att Östersund äntligen blir en modern cykelkommun där den miljövänliga pendlingen görs till en reell del av infrastrukturplaneringen. Särskilt prioriterat ser vi en fungerande led genom hela stan, och cykelvägen på Annersia vara. Inte heller i de fallen har vi föreslagit att andra projekt ska prioriteras bort. Tvärtom har vi sagt att det är viktigt att politiken nu hjälper till att se andra och nya finansieringslösningar för att cykelpolitiken i Östersund inte ska ligga kvar på cykelställsnivå. Till detta ska vi återkomma.

Så Edvinssons farhågor är helt ogrundade. Men de ger onekligen besked om en defensiv socialdemokrati i Östersund. Utgångspunkten för s i förhållande till nationella trafikmedel tycks vara att vi inte ska slåss för mer pengar ur de nationella anslagen, utan slåss internt om det som vi tilldelats. Så ser inte Centerpartiet på saken. Vi tror att det är viktigt att plocka fram nya och starka projekt och presentera dem för anslagsgivande myndigheter med krav om ökade resurser. Så agerar man med framtidstro.

Och när det gäller cykelpolitiken i Östersund så kom också ett tydligt s-besked från Edvinsson. Cykelvägen på Annersia är inte viktig med s-glasögon, utan ett objekt som kan och bör prioriteras ned. Bra att veta för de som engagerat driver frågan. Centerpartiet kommer att fortsätta driva frågan.

Carina Asplund

Bosse Svensson

Centerpartiet Östersunds kommun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel