Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den donerade njuren räddade hans liv

För två år sedan låg Linus Schånberg inlagd på Östersunds sjukhus i desperat behov av en donerad njure för att överleva. Nyligen genomförde han Stockholm triathlon på mindre än 1,5 timme.

Det var under en bestigning av Mont Blanc som allt började. Den 24-årige Linus Schånberg tog sig visserligen upp på toppen, men det var nätt och jämt, med en extrem huvudvärk och kroppssmärtor som förvånade honom utifrån att han visste att han var i sitt livs form och väl förberedd för expeditionen.

Det var först några månader senare det skulle få sin förklaring, då han följde med en kompis till sjukhuset för att ge blod.

– Sjuksköterskan tog blodtrycket på mig och sa oj, det här måste vara fel, för mitt blodtryck låg på 190/100. Jag frågade om det är dåligt och hon sa ja. Hon gjorde om det tre gånger och kallade sedan på en kollega som fick samma resultat, säger Linus Schånberg.

Det blev ingen blodgivning. Istället blev han inlagd på akuten och sedan hjärtintensiven medan sjukhuspersonalen febrilt försökte ta reda på vad som var fel på honom med provtagning och undersökningar. Det var först efter flera dagar på sjukhuset som han fick svaret.

Det han hade drabbats av en obotlig njurinflammation som i mycket rask takt höll på att förstöra det livsviktiga lilla organet.

– Det var en underlig känsla att känna mig i toppform men få reda på att jag i själva verket var allvarligt sjuk, säger Linus Schånberg och berättar om den period som följde men en allt tyngre medicinering och en njure som inte gick att rädda.

– När njurfunktionen var nere på 15 procent av sin normala kapacitet sa läkaren att en transplantation var enda långsiktiga alternativet och frågade om jag visste någon som kunde donera, säger han.

Den som klev fram var hans pappa och när njurfunktionen var nere på 10 procent lade de sig båda under kniven på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Båda lika nervösa.

– Men operationen blev vällyckad och dagen efter var vi båda på benen, slitna men lyckliga. Jag har aldrig känt en sådan överväldigande lycka som den dagen. Det kändes som en ny chans på livet och jag är fortfarande så fylld med tacksamhet, säger Linus Schånberg.

Utan donationen hade han varit mycket svårt sjuk i dag, som många av de som inte har någon personlig donator utan måste vänta i fem år på att få hjälp. Om de ens får det.

Nu är det istället som att han aldrig ens varit sjuk och förra helgen, bara två år efter att han var som sjukast, genomförde han Stockholm triathlon på den enastående tiden 1,24.

– En enda människa kan rädda åtta andras liv genom organdonation. Min historia är ett bevis för vilken skillnad det kan göra och jag känner ett så starkt medlidande med de människor som inte fått samma möjlighet som mig utan ligger och hoppas på det, säger Linus Schånberg.

Han förhoppning är att hans och andra liknande historier kan leda till att fler anmäler sig som organdonator till sjukvården.

Läs mer:

– En njure är den finaste gåva man kan ge

"Prata med era anhöriga"