Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den dubbelarbetande chefen är en kvinna

En ny undersökning bland chefer som är kvinnor visar att tre av fyra också är projektledare i hemmet. Det är hög tid att kvinnornas dubbelarbete minskar och att kvinnor får samma villkor på jobbet som män.

Vision har tillsammans med Kairos Future undersökt arbetssituationen för 1 827 kvinnor som är chefer. Många av de svarande arbetar inom välfärden.

Kvinnorna uppger i stor omfattning att de trivs med sitt jobb, men högst på önskelistan står mer tid att tänka långsiktigt och strategiskt samt en mer flexibel arbetstid.

Rapporten ger en rad klargöranden om hur förutsättningarna skiljer sig mellan kvinnor som är chefer och män som är chefer. Det framgår bland annat av rapporten att hela 74 procent av kvinnorna uppger sig vara projektledare i hemmet och den som ser till att saker blir gjorda.

Dubbelt så många kvinnor som män anger också att de ägnar mer än tio timmar i veckan åt hemarbete.

Självklart påverkar dubbelarbetet kvinnornas ställning på arbetsmarknaden! Det blir en stor del av den strukturella diskrimineringen.

Vision, som har majoriteten av cheferna inom välfärden som medlemmar, har i flera undersökningar visat på den strukturella diskrimineringen. Medarbetarna är välfärdens viktigaste resurs.

Ändå är lönerna och villkoren i välfärden, som domineras av kvinnor, sämre än i branscher och sektorer som domineras av män. Dessa löneskillnader drabbar alltså alla i välfärden, både kvinnor och män.

Ska vi kunna ändra på detta måste dubbelarbetet minska.

I vårt nuvarande avtal med Sveriges Kommuner och Landsting betonar vi vikten av att tillsammans arbeta för att fler kvinnor ska nå toppen som chefer. Vi tycker också att arbetsgivarna aktivt behöver fundera över hur de arbetar med jämställdhet samt genomföra årliga lönekartläggningar.

Kvinnors huvudansvar för hem och familj bromsar deras utveckling när det gäller lön och karriär. Ett politiskt bidrag skulle till exempel vara en tredje öronmärkt månad i föräldrapenningen.

I förlängningen handlar det om vilken kvalitet vi vill ha i välfärden – också här i Jämtlands län. Ska Jämtlands län kunna locka till sig de bästa medarbetarna krävs bra villkor och rätt förutsättningar.

Catarina Antan

chefsföreträdare Vision Östersunds kommun

Annika Strandhäll

förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel