Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den ekonomiska krisen tvingar Jämtland Basket att lämna damligan.Jämtland Basket drar sig ur damligan

– Den är avgörande. Men vi har också för få egna spelare och det är för dyrt att köpa in utifrån, menar ordförande Annelie Bengtsson.

Det finns särskilt tre punkter som tvingat Bengtsson och övriga styrelsen att dra i handbromsen.

Ekonomin. Den ekonomiska krisen har slagit klorna i Jämtland på ett obarmhärtigt sätt. Damlaget är förvisso inte särskilt dyrt att driva, men i ett skede då hela klubben vacklar, är damlagets dåliga publiksiffror ett tungt vägande skäl.

Rekryteringen av egna spelare. Här har damsektionen misslyckats. Det dröjer flera år innan den numera hyfsade tjejverksamheten börjar betala sig i form av lovande juniorer. De senaste åren har Jämtland därför varit tvungen att värva utifrån och det blir dyrt, inte minst med tanke på det nya utbildningsbidraget.

Engagemanget runt själva laget. Styrelsen har i år bestått av en handfull personer som jobbat mycket energiskt, men personalstyrkan är för liten för att dra runt ett damlag och skapa intäkter.

Bolin bekräftar scenariot.

– Det är inte enbart ekonomiska aspekter i beslutet. Vi har för dålig tillväxt underifrån. Vi har heller inte lyckats skapa engagemang runt laget. De fem i styrelsen har jobbat jättebra, men det har varit för få.

Bolin väljer nu att ta ett avbrott från all basket.

– Möjligen finns jag med i någon mindre roll nästa säsong. Jag blir i alla fall kvar i Östersund och ska studera.

– Vi får börja om i tvåan. Jag tror det finns all möjligheter att satsa mot division 1 och ligan inom en femårsperiod. Jag tror också det är oerhört viktigt att vi bygger kommande lag med en jämtländsk ryggrad. Som när jag tog över för fyra år sedan, då hälften av spelarna var från Jämtland.

Ordförande Annelie Bengtsson berättar om en säsong som varit extremt tufft rent ekonomiskt. Flera sponsorer har hoppat av eller minskat sitt stöd. Dessutom blev herrlagets slutspel dyrt.

Jämtland kommer på sitt årsmöte i juni att redovisa ett kraftigt minusresultat.

– Vi kommer att förbruka hela vårt egna kapital (strax över 400 000 kronor) och dessutom ännu mer.

– Ja. Vi måste vända på alla stenar och samtidigt gör vi allt vi kan för att jaga intäkter. Så svårt som det är på sponsorsidan har det aldrig varit. Det enda vi kan göra är att hoppas både på sponsorer och på stöd från privatpersoner i form av det stödmedlemsskap vi har inrättat.

Annelie säger sig få ont i magen av beslutet att dra sig ur damligan.

– Det som i slutändan blev avgörande var den ekonomiska krisen. Samtidigt vill vi bygga våra lag på egna spelare och i damlaget har vi inte så mycket eget. Det är för dyrt att bara köpa in spelare.

Bengtsson säger att det känns otroligt angeläget att hjälpa damerna, att ta ett omtag för att kunna komma tillbaka till damligan.

– Det här betyder inte att vi undviker att satsa på damerna. Vi börjar om.