Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den flyttade vargen är tillbaka i länet

Den varg som flyttades från Tåssåsens Sameby till Kilsbergen i Örebro län har vandrat tillbaka.

– I helgen var hon några kilometer väster om Lofsdalen, berättar Länsstyrelsens rovdjursförvaltare Johan Nyqvist.

Annons

Varghonan har vandrat tillbaka till länet via Värmland till norska Heiås och sedan via Dalarna.

– Hon har vandrat i över 100 mil tillbaka till Jämtlands län, berättar rovdjursförvaltaren Johan Nyqvist.

Det är den första av hittills två vargar som flyttats från renskötselområdet ner till mellersta Sverige. Vargen föddes troligtvis i Finland eller Ryssland och är mellan två och tre år gammal.

Vargen ställde till problem för Tåssåsens sameby beslutade Naturvårdsverket att flytta den till Örebro län 21 mars i år. Länsstyrelsen har full koll på varghonan som har ett halsband med GPS som skickar SMS.

På denna webbplats visas en karta med en ruta på 10 x 10 kilometer där vargen senast uppehöll sig.

– Om hon håller sig borta från renkalvningslanden och från gårdar med kalvande djur, bör hon passera länet relativt obemärkt. Väljer hon att stanna kvar kan det bli problematisk på längre sikt, säger Johan Nyqvist.

• Vad händer om hon tar sig tillbaka till Tåssåsens sameby igen?

– Det kan jag inte svara på. Det är Naturvårdsverket som tar beslut om hon ska flyttas på nytt. Det här är ju första gången vi flyttar vargar långa sträckor i Sverige så vi kommer nog att lära oss mycket av det här.

Här kan du följa vargens vandring (extern länk)