Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den fria konsten behövs mer än någonsin

Grattis stiftelser i Jämtland! Ni har fått en nyårsgåva av riksdagen.Den 1 januari 2014 förändrades den svenska lagstiftningen. Nu behöver stiftelser som bidrar med resurser till de allmännyttiga ändamålen kultur, idrott och miljö inte längre betala skatt på avkastningen.

Möjligheter öppnar sig. Nya broar kommer att byggas mellan näringsliv, privatpersoner, ideella organisationer och konstnärer, samarbeten som kommer att stimulera en positiv samhällsutveckling.

Av Jämtlands 180 stiftelser har 33 kultur eller konst som ett ändamål i sin verksamhet. Den sammanlagda förmögenheten i dessa kulturstiftelser är 87,5 miljoner kronor.

Med den nya lagen kan avkastningen i dessa nu investeras i konstnärlig verksamhet utan att beskattas.

Kulturstiftelser som tidigare bara bidragit till utbildningsinsatser (då utbildning redan tidigare räknats som allmännyttigt ändamål) kan också vara friare och investera i konstprojekt och arbetsstipendier till professionella konstnärer och ändå behålla skattebefrielsen.

De gamla skattereglerna för stiftelser innebar att exempelvis vapeninköp till försvaret skattebefriades, men inte investeringar i ett konstnärskap eller ett museums inköp av samtida konst.

Därför finns det i dag få stiftelser med ändamålet konst och kultur. Endast var tionde stiftelse i landet har den inriktningen. Men över en natt har alltså förutsättningarna förändrats. Nu har det blivit ekonomiskt mer attraktivt att bilda stiftelser som inriktar sig på att investera i kultur, konst och möjligheter för konstnärer att utveckla sitt konstnärskap.

Och vi ser att det behövs. Medan all tfler människor upplever konst på museum och konsthallar har nästan hälften av Sveriges konstföreningar gått i graven under 2000-talet, samtidigt som statens stöd till just bild- och formkonsten har sjunkit under samma period.

Trots dagens starka konstintresse, har många svenska konstnärer inte råd att vara i ateljén. Här skulle kulturstiftelser kunna inta en strategisk roll genom att gå in med projektstöd och arbetsstipendier som gör att yrkesverksamma konstnärer kan fokusera sin tid på konsten i stället för att ta jobb av andra inom handeln och välfärdssektorn.

I en tid med stora samhälleliga utmaningar behövs den fria konsten mer än någonsin – konstnärer och konsthantverkare som utmanar, tänjer tankar och gränser och skapar värden med konstärlig kvalité som på sitt oförutsägbara sätt bidrar till samhällsutvecklingen.

Förhoppningsvis får vi den närmaste tiden se fler stiftelser i Jämtland som satsar på kreativitet, konstnärerna och nyskapande konstprojekt.

Åsa Maria Hedberg, konstnär, ordförande KRO/KIF Jämtland-Härjedalen

Katarina Jönsson Norling, konstnär, riksordförande Konstnärernas Riksorganisation (KRO)

Johan Wingestad, konsthantverkare, ordförande Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel