Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den här situationen är tragisk"

Kränkningar, mobbning och härskarteknik. Så beskriver personal inom barnomsorgen i Hammarstrand sin arbetsmiljö.

– Vi har berättat om detta för kommunen i flera år, men det har inte blivit bättre, säger en anställd.

I måndags förra veckan skickade personalen inom barnomsorgen i Hammarstrand en skrivelse till Ragunda kommun där de beskrev sin arbetsmiljö.

Men det är inte första gången som personalen försöker få till en förändring. De har skrivit till kommunen både 2009 och 2011. Problemet är enligt personalen att förskolechefen kränker de anställda, och det leder i sin tur till ett dåligt klimat på arbetsplatsen, menar de.

I den senaste skrivelsen till kommunen står det: "Ett klimat har skapats där personalen inte vet om de under dagen kommer att bli kränkta, nonchalerade, utskällda, upphöjda eller ifrågasatta av förskolechefen" och "Vi inom förskolan kan och orkar inte ha det så här en dag till".

– Jag får en klump i magen och mår dåligt, det är väldigt pressande att inte veta hur jag ska bli bemött på jobbet. Om man själv inte blir kränkt så är det obehagligt att se kollegor bli illa behandlade, säger en anställd.

Under förra hösten påbörjade Ragunda kommun, i samarbete med Mittuniversitetet, en kulturanalys för att ta reda på hur personal inom skola och förskola mår på sin arbetsplats. Den blev klar under vintern, och resultatet när det gäller barnomsorgen i Hammarstrand visade också att det fanns brister i arbetsmiljön.

För att få bukt på den dåliga arbetsmiljön har Ragunda kommun kopplat in företagshälsan. Kommunen har även anlitat chefsstöd, som är en form av utbildning och stöttning till chefen.

– Ingenting som kommunen har gjort har resulterat i en bättre arbetsmiljö, säger en anställd.

Enligt skrivelsen är det flera inom barnomsorgen i Hammarstrand som sjukskriver sig på grund av detta. Statistik från Ragunda kommun visar också att det är relativt många som är sjukskrivna. Enligt Tomas Blom, skolchef i Ragunda kommun, har kommunen tittat på om arbetsmiljön kan vara en bidragande orsak till sjukskrivning men det sambandet har inte framkommit.

– Det där tror jag inte på. För oss är det ganska uppenbart att det sambandet finns. Det finns exempel på personal som har begärt att bli omplacerade på grund av henne. Jag tycker att hela situationen är tragisk, säger en anställd och fortsätter:

– Det hade aldrig gått så här långt om det var en privat arbetsgivare. Hon hade aldrig fått sitta kvar på sin post så här länge.

Östersunds-Posten har varit kontakt med förskolechefen men personen vill inte kommentera kritiken i nuläget.