Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den Jämtländska skogen lagrar mest koldioxid per invånare i hela landet

Den 21 mars är det den internationella skogsdagen. I samband med detta redovisar stiftelsen Skogssällskapet hur mycket koldioxid som finns lagrad i den svenska skogen. Statistiken visar att skogen i Jämtlands län lagrar 3 130 ton koldioxid per invånare, vilket motsvarar utsläpp från omkring 4 400 resor tur och retur till Thailand per länsinvånare.

Den svenska skogen består av totalt cirka 88 miljarder träd. Eftersom träden binder koldioxid ses skogen som en viktig del i ett mer hållbart samhälle. Enligt Skogssällskapet binder den svenska skogen lika mycket koldioxid som vi i Sverige släpper ut från transporter, bostäder och jordbruket.

– Eftersom mängden skog i Sverige ökar så ökar också lagringen av koldioxid. Skogen är en fantastisk resurs när den växer. Samtidigt kan skogen bli klimatsmarta material som ersätter olja och andra fossila råvaror. En nödvändighet om vi ska kunna minska utsläppen i enlighet med Parisavtalet, säger Erik Risby, skogsförvaltare på Skogssällskapet i Östersund i ett pressmeddelande.

Inför den internationella skogsdagen den 21 mars visar stiftelsen Skogssällskapet upp statistik på hur mycket koldioxid den svenska skogen lagrar.

Statistiken visar att skogen i Jämtlands län lagrar totalt över 400 miljoner ton koldioxid. Enligt Skogssällskapet motsvarar det utsläppet från 4 400 resor tur och retur till Thailand per länsinvånare, vilket är den högsta siffran per länsinvånare i hela landet.

Minst koldioxid per invånare finns i Stockholms län – 30 ton, vilket motsvarar 40 resor per invånare tur och retur till Thailand.