Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den mänskliga faktorn orsakade missen"

Det var helt enkelt den mänskliga faktorn som gjorde att brandvärnet i Alsen inte kallades ut till branden bara några meter från brandstationen.

Det är en bedrövad Lars Nyman vid räddningsförbundet i Östersund, som dagen efter bara kan konstatera fakta.

– Det har brustit i våra utryckningsrutiner, säger Lars Nyman.

Förra veckan var osedvanligt hektisk. Totalt genomfördes 54 utryckningar. Många utryckningar handlade om gräsbränder.

– Bara under annandagen hade vi 12, eller om det var 13 larm, säger Nyman.

Men oavsett antalet utryckningar ska alltid det lokala värnet kallas.

– Så fort ett värn finns att tillgå ska det erbjudas. Den här gången kom aldrig frågan om ett värn fanns. Det handlar om en brist i rutinerna hos SOS Alarm. Någonstans har det brustit, förklarar Nyman.

En ny organisation tog sin form förra våren. Tidigare var SOS Alarm stationerade i Östersund, sedan förra våren finns de i Sundsvall.

Under tisdagen diskuterade räddningstjänsten vad som gått snett i samband med branden i Alsen. Nu har en avvikelserapport skrivits och om några dagar kommer ett skriftligt besked om vad som orsakade helgens miss.

– En gräsbrand som den i Alsen är ett typiskt uppdrag för det lokala brandvärnet. Finns det där ska det användas, säger Nyman lätt irriterad.

– Det här är en tjänst vi betalar miljoner för så jag hoppas verkligen att det kommer att fungera i fortsättningen, fortsätter han.