Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den narraktiga konsten

Författaren Lars Gustafsson menar att konsten delvis har samma uppgift för förnuftet som narren hade för den medeltide fursten: Att möjliggöra navigation genom att säga mot.

Lars Gustafsson menar också att världen blir synlig när den blir motsagd. Konsten skall därför vara en motsägelse.

Naturligtvis är också konsten ibland narraktig i den meningen att den står i den politiska propagandans tjänst i syfte att manipulera, förleda, dölja.

Bilden är ett verksamt medel i det avseendet. Makthavare har ofta tagit den i sin tjänst – i totalitära diktaturer såväl som i demokratier.

Att rödheten kan ge associationer i en viss politisk riktning är ovidkommande. Bilden är allmängiltig. Det är motsägelser som gör tillvaron synlig.

Man påminns genom den typen av konst om vikten av att då och då ompröva argument som underhåller en viss livshållning eller samhällsstruktur.

Konsten bidrar, men det behövs naturligtvis tyngre artilleri av politisk, social och ekonomisk art för att processerna till förändring skall komma igång på allvar.

Det kan gälla några av Gerhard Nordströms och Peter Tillbergs bilder om vi håller oss till svenskt konstliv.

Peter Tillberg genom att superrealistiskt måla en svensk skolklass sedd framifrån med titeln ”Blir du lönsam lille vän?” – en bild som handlar om vårt människovärde och som är lika ”sann” nu som då den gjordes för snart femtio år sedan.