Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den osäkra säkerheten

Det som inte kunde hända, hände i Harrisburg, i Tjernobyl och i våras i Fukushima. Kärnkraftsindustrin har haft sina haverier. Dammsugarbranden i reaktor 2 i Ringhals visar att saker kan gå fel även inom svensk kärnkraft, vilket ställer frågan: Kan vi lita på säkerheten?

Annons

Branden i reaktor 2 i Ringhals i maj leder till förlorade intäkter för kärnkraftverket på 1,8 miljarder kronor i år, uppgav SVT:s Rapport i går.

En kvarglömd dammsugare fattade eld när reaktorinneslutningen utsattes för provtryckning. Normalt skulle en dammsugare aldrig få lämnas som nu skedde. Det handlar därför om den mänskliga faktorn.

Att ägande Vattenfall förlorar 1,8 miljarder kronor för ett stängt aggregat under ett drygt halvår, kan vi leva med. Sämre är att chefen för Vattenfalls kärnkraftsverksamhet i sin förklaring talar om, ”ett mänskligt misstag”.

Visst, mänskliga misstag kan aldrig helt elimineras. Men när det gäller kärnkraft måste det vara möjligt att i säkerhetssystem bygga bort risker för mänskliga misstag i väldigt mycket högre grad än i andra sammanhang. Risken för det katastrofala finns där hela tiden. Det stora misstaget får bara inte ske.

När misstag ändå sker, som med den kvarglömda dammsugaren, får det ändå stora konsekvenser. Ringhals 2 har hållits stängd sedan branden. Saneringsarbetet har varit omfattande. Dessutom har det alltså blivit väldigt dyrt, i form av utebliven producerad elström.

Värre känns ändå ovissheten om den mänskliga faktorn skulle kunna göra sig påmind i ännu farligare sammanhang. Svensk kärnkraftsindustri har därför att göra en hemläxa av megaformat. För är det någonting som måste vara absolut fungerande, så är det alla säkerhetssystem och dess manualer. Dubbelkoller, trippelkoller, ja om och om igen, måste vara det som gäller.

Det här fungerade inte med den kvarglömda dammsugaren. Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse, men det känns inte helt betryggande.

Greenpeace fredliga belägringar av svenska kärnkraftverk i syfte att avslöja brister i anläggningarnas externa säkerhetsarbete, är andra inslag som fått stor uppmärksamhet. Fredsaktivister har tagit sig in på förbjudet område och fullständigt klätt av de säkerhetsansvariga som inte kunnat ”försvara” anläggningarna från påhälsning.

Nu väntar nya ifrågasättanden med säkerheten som utgångspunkt. Slentrian som i nästa steg utmynnar i incidenter beroende på den mänskliga faktorn, får bara inte inträffa fler gånger.

Dammsugarbranden kan i det avseendet fungera som ögonöppnare, innan någonting ännu värre inträffar.