Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den perfekte ambassadören

/
  • Johan Olsson ger nu Östersund och Åsarna massor av ovärderlig gratisreklam. Det gäller för båda orterna att smida medan järnet är varmt för ytterligare positiv marknadsföring.

Vinterstaden Östersund fick i söndags en ny världsmästare. En bättre ambassadör för staden än Johan Olsson går knappast få. Den nyblivne femmilsmästaren är ett lysande exempel på att skidor och Östersund är en perfekt kombination. Lägg sen till Åsarna IK och smorningen blir inte bättre.

Annons

Det skrevs spaltkilometrar om guldhjälten efter i söndags. Bedriften är förstås storartad. Men för att lyckas krävs en kombination av framgångsfaktorer. I Östersund finns bland annat det som blivande skidmedaljörer numer inte klarar sig utan. Nationellt Vintersportcentrum med världsledande forskaren H C Holmberg, som med sitt team har haft Johan Olsson under sina vingars beskydd i många år.

Talangen Johan Olsson är kanske den som tillbringat flest timmar i de tränings- och forskningslokaler som skapats i Östersund, för såväl fysiologiska tester, medicinsk kontroll som rent skidteknisk träning.

Det som hände i söndags var därför ingen slump. Nej här såg vi examensprovet för en individ som tränat målmedvetet i nästan tjugo års tid och som aldrig lämnat någonting åt slumpen. I Östersund fann han platsen där det gick realisera sina drömmars mål. Här fanns terrängen, spåren, den tidiga snön, men också forskningsresurserna.

Fler svenska medaljörer från Val Di Fiemme har eller har haft Östersund som sin bas. Sju av nio närmare bestämt, vilket föranledde Skiduniversitetet att käka tårta i går. Det kunde de gott kosta på sig.

Vinterstaden Östersund får knappast en bättre ambassadör för sitt varumärke än Johan Olsson. Loppet i söndags ger genklang över en hel värld och kan ytterligare befästa Östersund som en ort där det vimlar av OS- och VM-medaljörer. Klubbkompisen Ida Ingemarsdotter, med tre färska silver, är en annan lysande stjärna att vårda.

Viktigt är att ta vara på den här gratisreklamen. Inte ta den för given. Tillsammans med andra aktiva har därför nyckelpersoner från kommun, näringsliv, Campus och andra, att sätta sig ner och ställa frågan: Vad kan vi göra så era förberedelser förbättras ytterligare?

En happening i centrala Östersund på torsdag kväll är en perfekt start på den här ambassadörsvårdande verksamheten.

Om Östersund är högkvarteret via sitt idrottsuniversitet, så är Åsarna skidklubben dit de stora talangerna oftast dras. Ingen kan riktigt sätta fingret på varför så många trivs och lyckas i Åsarna–dressen, men ledarnas vallningskunskaper är en nyckel. Visst kan även Åsarna valla bort sina åkare, men det händer ytterst sällan och oftast ger de sina aktiva de allra bästa förutsättningar av både fäste och glid.

Åsarna IK är som MoDo i hockey, Edsbyn i bandy eller Malmö FF i fotboll. Kultur föder mer kultur och därmed framgång. Och nu kan vågen säkert fortsätta bra många år framåt.

Annons