Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den rätta nyansen finns - men var?

Annons

Jag går runt på galleriet och tittar på tavlor med olika motiv. Vissa tavlor faller jag för pladask, andra gillar jag inte alls. Framför allt tycker jag om några tavlor målade i olja föreställande skidåkare på väg nedför en brant backe. Det är lite abstrakt målat, man kan knappt se att det föreställer skidåkare, men jag gillar färgerna och kompositionen.

Vi går vidare. I ett annat rum finns fler oljemålningar föreställande skidåkare. De här är inte abstrakt målade, och färgerna går i grått och blått. Nä, inget för mig tänker jag och går vidare.

pratar om vad folk köper. Vad vill folk ha? Han berättar att det finns vissa trick som konstnärer kan ta sig till om de vill sälja sina alster.

– En gul eller röd prick, det får tavlan att sälja. Måla någonting i gult eller rött och köparen dras till den.

Ungefär så sa han.

En tanke slår mig. Jag går tillbaka till de abstrakta tavlorna med skidåkare och javisst, där finns de gula prickarna. En gul hjälm här. En gul prick föreställande något annat där. Och jag är såld. Lite billig känner jag mig allt när jag går därifrån.

Och gult betyder inte bara påsk heller. Inte för att jag har så många gula saker, men när jag drömmer om att få inreda mitt drömhus någon gång så finns det mycket gult med. En gul vägg någonstans skulle jag kunna tänka mig, en gul soffa kanske. En gul prick på en av tavlorna som kommer hänga på min vägg. I alla fall i det hus jag drömmer om just nu.

än att gult känns fräscht och glatt har jag inte tolkat in i mina inredningsdrömmar.

Värre är det med nyanserna. Det finns typ 70 miljarder nyanser av gult, känns det som. Och jag letar efter den rätta.

I flera år har jag tänkt låta klä om en gammal Emmafåtölj som jag ärvt efter morfar. Just nu är den klädd i ett vinrött tyg, jag vill ha den i gult. Den rätta gulfärgen finns, Cliniques Dramatically Different Moisturizing Lotion har nämligen exakt den gula färg som jag vill att min Emmafåtölj ska ha. Okej, det låter kanske som överkurs, men jag är säker på att i alla fall hälften av er vet vad jag pratar om. Ni vet, den gula krämen från Clinique, den. Hur lätt tror ni det är att hitta den i plysch? Nej just det.

Så om jag är lättsåld på gula prickar i tavlor är jag i alla fall svårsåld på gula nyanser på tyg. Om det nu betyder något.

Är det fint eller fult? Och har ni sett ett plyschtyg i nyansen dramaticallydifferentmoisturizinglotiongult? Ring mig i så fall, oavsett meterpris.

Mer läsning

Annons