Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den rivna muralmålningen i Backe får nytt liv

Under 2014 revs den gamla matbespisningen i Backe. Matsalen innehöll bland annat en muralmålning, och målningen har nu fått nytt liv tack vare fotografier som har tryckts upp på en vepa som nu pryder nya matsalen vid Fjällsjöhallen.
– Det känns väldigt bra att kunna göra målningen tillgänglig för allmänheten igen. Den är ett viktigt tidsdokument från 1950-talets satsningar på offentlig konst, säger Strömsunds kommuns fastighetsingenjör Karin Stierna i ett pressmeddelande.

Muralmålningen kommer att invigas i matsalen vid Fjällsjöhallen på lördagen 10 februari i samband med Kulturveckan i Backe. Målningen är gjord av Birgitta Sandberg och till sin hjälp hade hon Brit Lindgrén och Lars Bagge. Bagge kommer att vara hedersgäst under återinvigningen. Det var när matsalen vid Folkskolan i Backe byggdes 1953 som det blev bestämt att väggen mot köket skulle smyckas med ett konstverk.

– I samband med att vi rev matsalen 2014 beslutade vi att fotodokumentera målningen. Vi anlitade Jamtli Bildbyrå och bad dem då att även ta en bild för att i framtiden eventuellt kunna trycka upp den. Efter förslag från ortsbor och utflyttade Backebor beslutade kommunstyrelsen 2016 att trycka upp en vepa och sätta upp i nuvarande matsal. Nu är den på plats och mäter fem gånger två meter, säger fastighetsingenjören Karin Stierna i ett pressmeddelande.

Nu har alltså konstverket fått nytt liv då den pryder matsalen vid Fjällsjöhallen.

Tekniken Birgitta Sandberg använde när hon gjorde muralmålningen kallas al secco och är en kalkmålning utförd på torr puts. Den internationellt kanske mest kända muralmålningen är Leonardo da Vincis ”Nattvarden” som han målade i ett kloster i Milano 1495–1498.