Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den skenbara demokratin

I Bräcke förs ingen politisk debatt. I Bräcke existerar ingen opposition.

I Bräcke måste en fullmäktigeledamot som vill ställa frågor inge skriftlig

begäran minst tre dagar i förväg. I Bräcke finns ingen allmänhetens frågestund. I Bräcke är demokratin därför att betrakta som skenbar.

Annons

I dag publicerar ÖP på allmän plats ett häpnadsväckande reportage om det politiska allmäntillståndet i Bräcke. Ett allmäntillstånd som är under all kritik. Under förevändning att en liten kommun som Bräcke inte har råd med politiskt käbbel, existerar ingen politisk debatt.

Samförstånd gynnar kommunmedborgarna. Underförstått: Med politiska diskussioner missgynnas tvärt om medborgarna, hävdart de styrande politikerna. Därför stryps debatten. Ingen kommer ens på tanken att ställa frågor, allra minst kritiska.

Slutsatserna kommer både från ett S-märkt kommunalråd och från ett moderat oppositionsråd. Duon är överens om allt. I ett demokratiskt Sverige 2011 finns alltså den perfekta kommunen i södra Jämtland. Bräcke är platsen där demokrati i egentlig mening inte längre behövs. Den tillämpas i vart fall inte.

En sak är att både kommunalråd och oppositionsråd är ense om tagen. Värre är att representanter från både majoritet och opposition i reportaget faktiskt bekänner: Det här är inte bra. Vi borde lyfta blicken. Men samtidigt kommer det från socialdemokratiskt håll: Ingen törs, med risk för att bli utfryst.

Bräcke har styrts av Socialdemokraterna sedan urminnes tider. Det har i perioder gått väldigt bra, men när till och med socialdemokrater själva bekänner att det tigs på grund av rädsla, har mycket gått snett.

Bräckes ledande politiker säger sig inte ha råd med politiskt käbbel. Alltså görs som alltid. Socialdemokraterna bestämmer. Sedan är allt klart. När regelverket inte ens öppnar för en ordinär politisk diskussion politiker emellan på kommunfullmäktige, osar det lite Högsta Sovjet över kommunens demokrati.

Bräcke har inte råd med det här. Bräcke borde, precis som alla andra kommuner och privata företag i ett modernt Sverige, föra en diskussion kring de flesta frågor. Inte nödvändigtvis käbbla, men ändå öppna för meningsutbyten, även utanför de politiska nämnderna. Ansvaret för det vilar tungt på både majoritet och opposition.

Frågor som infinner sig utifrån dagens ÖP-reportage måste nämligen bli:

Varför skriker inte kommuninvånarna själva högt över denna skenbart förda demokrati?

Varför frångås den demokratiska processen, där inte ens öppna fullmäktigediskussioner förs som i alla andra kommuner?

Görs det här för att politikerna – oavsett partifärg – ska kunna klänga sig fast vid köttgrytorna mandatperiod efter mandatperiod, utan att någon ifrågasätter något någonsin?