Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som är utan synd kan kasta första stenen

Annons

Mitt i brinnande bolagsstämmotider ryter LO-hövdingen Karl-Petter Thorwaldsson till i debatten. Den här gången kräver han återigen kvotering till storbolagens styrelser. Två år har de på sig anser han. LO har dock ännu inte enats om vad de anser att påföljden ska vara för de storbolag som inte lyckas med målet inom två år.

Landsorganisationen har själva hittills inte bidragit till en förbättrad jämställdhet i bolagsstyrelserna. Den fackliga organisationen har nämligen egna arbetstagarrepresentanter i av landets stora företag. I NCC skulle könsfördelningen vara jämn om det inte berodde på att fackens tre utsedda ledamöter var män. Samma manliga dominans bland arbetstagarrepresentanterna kan man se i företag som Volvo, SCA och SKF.

Bakom Karl-Petter Thorwaldsson finns en LO-styrelse på 18 ledamöter varav 15 är män. Den snedvridna könsfördelningen ser likadan ut i flera av medlemsförbundens styrelser. I Byggnads och Målareförbundet saknas kvinnor i styrelsen. I Pappers och elektrikernas styrelse sitter endast en kvinna. Desto bättre ser det ut i två mäktiga LO-förbund. I Kommunals styrelse sitter fem män och elva kvinnor och i IF Metall tio män och sex kvinnor.

Sverige är ett föregångsland för andra europeiska länder med högst andel kvinnor som är en del av arbetsmarknaden. Sedan 2006 har tre av fyra företag startats av kvinnor. Både näringsliv och föreningsliv tjänar på en mer jämställd representation. Besluten blir bättre.