Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den som bygger först kan bli vinnare"

Åre Trots hårdnande konkurrens från bland annat Sälen är det inte försent att satsa på mer gränshandel. Det budskapet lämnade Henrik Vestin, HUI Research, på stormötet i Åre.

– Men kakan är inte oändlig, påpekade han.

Annons

Många tror att gränshandeln med norrmännen bara fungerar när kronkursen är gynnsam. Men det stämmer inte.

I sommar har den svenska kronan stärkts men det har inte gett några stora effekter på gränshandeln.

– Vi ser att gränshandel har tickat på som vanligt trots försämrad valutakurs, sa Henrik Vestin på stormötet i torsdags.

Henrik Vestin har gjort många gränshandelsutredningar och kan förklara varför gränshandeln blivit så stor. Ifjol handlade norrmännen för hissnande 20 miljarder kronor.

Gränshandelns drivkrafter är flera. Den drivs bland annat för att de svenska butikerna har större utbud än butikerna i vårt grannland, servicen och bemötandet är bättre och dessutom kan norrmännen alltid räkna med att fynda.

– Ingen varugrupp är dyrare i Sverige än i Norge, förklarade Henrik Vestin.

Gränshandeln har blivit allt viktigare för glesbygden. Totalt har gränshandeln skapat 11 000 arbeten varav 650 arbetstillfällen i Jämtland.

Norrmännen shoppar främst i Bohuslän och Värmland där man satsat på stora köpcentrer. Men Jämtland kommer som god trea och här står norrmännen för 20 procent av försäljningen av detaljhandeln.

Enligt honom går det fortfarande att satsa på köpcentra i Åre kommun även om andra har hunnit före.

– Ni ligger ganska bra till och än så länge är inte gränshandeln färdigutvecklad i Jämtland.

Ett orosmoment är Sälen där Skistar och andra turistaktörer vill skapa köpcentra vid den planerade flygplatsen.

Problemet är att Dalarna har stor konkurrens av shoppingorter i Värmland och om Storlien hinner före kan även Jämtland kamma hem många norska tusenlappar.

– Den som bygger först kan bli vinnare, sa Henrik Vestin.

Hur länge kan den starka gränshandeln hålla i sig är frågan som många ställer sig. Enligt den prognos som HUI Reaserch gjort är det ganska säkert att norrmännen på tio års sikt kommer ha högre kostnadsläge än svenskarna.