Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som frågar mycket får många svar

Satsningen Kan du lova erbjuder en plattform för att ställa lokalpolitikerna till svars. Det är utmärkt, om vi medborgare vill ha mer påverkan på politiken behöver vi också engagera oss mer och utkräva ansvar oftare.

Mittmedia och ÖP lanserade i måndags sitt initiativ kan du lova som en del av bevakningen inför valet. En plattform som läsare och medborgare runt om i länet kan använda för att ställa en fråga riktad till de lokala politikerna. Frågorna är av öppen karaktär som inleds med kan du lova att … och politikerna får sedan gå in och svara på om de faktiskt tycker sig kunna lova det efterfrågade.

Det finns flera anledningar till varför den här typen av nya initiativ för medborgardemokrati är bra och välbehövliga.

Vi lever i ett land som styrs genom representativ demokrati, där politiker röstas fram för att de representerar vissa grundläggande politiska värderingar, både som personer och som företrädare för sina partier. De får sedan det stora ansvaret att ta beslut i en mängd frågor som rör medborgarnas dagliga liv.

Om någon av oss är missnöjda med ett beslut som röstats fram är det främsta verktyget vi medborgare har för att visa detta missnöje att inte rösta på något av partierna som var med och drev igenom beslutet. Men det är uppenbart att det här systemet inte alltid verkar fungera så bra som det skulle kunna göra, särskilt inte ner på lokal nivå.

För den lokala politiken är viktig, det är kommunen som sköter skolan, dagiset och äldreboendet. Det är kommunen som har hand om socialtjänsterna. Landstinget sköter vården och lokaltrafiken. Många av de beslut som berör oss som närmast i vår vardag tas alltså inte nere i Rosenbad i Stockholm utan hemma i den egna ortens kommunhus.

Det innebär att den som känner ett stort missnöje i hur den egna skolans budgettilldelning ser ut, drar de ner på antalet lärare nu igen, samtidigt som de bygger ännu fler fula rondeller som vi inte behöver?, Främst ska framföra kritiken till kommunen och inte till rikspolitiken.

Men det kräver också att både medier, kommuner och landsting själva uppfyller sin del av det demokratiska avtalet. Det är deras uppgift att pedagogiskt förklara, granska och visa, vad som görs och bestäms av vilken aktör och vem som har vilket ansvar. Vår demokrati skulle inte må dåligt av att lite fler personer oftare ifrågasatte och kritiserade politiska beslut som är skadliga för dem, och att de oftare gjorde det till de som är ansvariga. Det behövs inte mycket lokalpolitisk bevakning för att få intrycket att fler kommuner borde rösta bort sin politiska majoritet lite oftare.

Det verkar i bland som om många i kommunvalet röstar på ett parti för att man alltid gjort det, snarare än att tänka efter en gång till kring vad just det partiet egentligen uträttat på den egna orten och vem som styr där.

Oavsett vad man tycker om partiledaren.

Det är också medborgarens plikt i en demokrati att läsa in sig inför ett val, om vem som tycker vad och hur de kan förändra. Den som är mer påläst känner sig med stor sannolikhet också mer delaktig i styret av landet och den egna hembygden och inte bara som en passiv åskådare till makten. När en sida som kan du lova lanseras så är det ett verktyg på vägen för att hjälpa fler att tänka över, och ställa frågor till sina politiker i den egna kommunen.

Vad kan egentligen Du lova mig som skattebetalare?

Samtidigt kan nog vissa få sig några beska droppar av svaret på sin fråga. För det finns en hel del saker som många väljare efterfrågar som inte våra egna politiker kan lova alls. Typ, kommer det finnas jobb åt alla. För världen vi lever i är föränderlig, internationell och detaljstyrs inte av våra politiker utan påverkas också av den globala ekonomin, miljön och tillväxten. Det finns många utmaningar framöver som kräver betydligt mer av alla snarare än bara ett löfte från en politiker.

Men även i dessa fall är det sunt om fler stannade upp och tänkte efter kring: okej, men varför kan mina politiker inte lova detta? Vad mer kan jag och vi andra göra? Demokrati och deltagande bygger inte sig självt.

Ställ din fråga på www.op.se/kandulova