Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som skänker pengar har rätt till avdrag

När nöden är som störst är generositeten som starkast. Efter monstertyfonen Haiyan på Filippinerna har svenska folket skänkt flera miljoner kronor till hjälp för de utsatta.

Många av oss har suttit stumma inför bilderna på människor som ska hantera sorgen efter förlorade anhöriga, samtidigt som de kämpar för sin egen överlevnad. Den första tanken är ofta: "Hur kan jag hjälpa?"

Jag vill uppmärksamma er på en möjlighet som finns sedan två år.

När du som privatperson ger mellan 2 000 och 6 000 kronor per år, så får du dra av 25 procent av beloppet i deklarationen. Denna avdragsrätt är ett sätt att stärka föreningslivet och det civila samhället.

Ofta förmedlas den direkta hjälpen av ideella organisationerna vars lokala samarbetspartners snabbt når de mest behövande.

Som kristdemokrat är jag glad över att mitt parti genomförde denna reform och vill fortsätta utveckla möjligheten att göra avdrag för större belopp.

Svenskarnas intresse har hittills varit imponerande. Över 625 000 unika givare donerade nästan 1 miljard kronor under 2012. Fler borde ta chansen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel