Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den utmanande synen där allt ditt är mitt

Regeringen har lagt förslag på ny lagstiftning för skatt på entreprenörskap, den ena linjen är mindre kvar för den som tagit risker. En dålig väg framåt.

Som egenföretagare är en av de vanligaste reaktionerna man får vad modigt att du vågar satsa. Vi svenskar älskar ju våra fasta löner, där exakt lika mycket pengar kommer in på kontot samma dag. Vår semesterersättning, OB, halvdagar, alla röda dagar året bjuder på, tjänstepension, och så vidare. Trygghet och säkra villkor. Att vara företagare är att avsäga sig allt det. Man jobbar helger och kvällar, några halvdagar är det inte tal om. Vissa månader har man så det räcker till lön, andra inte. Lönen måste kanske betalas ut först när betalning för alla fakturor kommit in, trots att ens egna räkningar går ut den tjugofemte, och så vidare.Samtidigt vet vi att företag behövs. Många av de stora bolagen anställer inte särskilt många nya personer netto, de ser sig snarare om efter effektiviseringar och att utlokalisera verksamhet. Det är små företag som skapar nya jobb, en till som städer på det lilla hotellet, en till webbdesigner på en reklambyrå, en till snickare i firman. Utan nya personer som är beredda att ta risker och starta nya företag som sen kan bli arbetsgivare blir det ingen ny tillväxt, inga nya idéer.

Därför är företagande viktigt, och därför måste det finnas något incitament för den som väljer att starta företag. En morot för allt extra arbete och alla år utan semester och alla månader när man inte kunde ta ut lön. En sådan morot har utdelningar varit, att kunna ta ut en del av vinsten från sitt företag som aktieutdelning istället för lön. Då hamnar den totala skatten på 42 procent istället för runt 60. Det är inte den gigantiska skillnad som politiker ibland försöker framställa det som, men det är ändå lite lägre skatt, lite mer pengar i fickan, liten bonus för ens arbete.

Regeringen har dock bestämt att denna möjlighet ska minska. Skatten på själva utdelningen ska höjas och andelen av vinsten i företaget som ska kunna tas ut som utdelning ska minska. Allt handlar om att försöka tvinga företag att få ut så lite pengar som möjligt till lägre skatt, och om de ens gör det ska den skatten vara högre. En ny utredning har precis släppts där detta nu föreslås. För att, som den säger, undvika inkomstomvandling. Så få företagare som möjligt ska kunna få ut lite mer pengar, dra åt svångremmen och häll ut hela spargrisen i pappa statens knä, tro inte att du ska få behålla något extra själv. Den här synen på pengar som medborgarna själva jobbat och slitit hop, som alltid tillhörandes politiker är utmattande. Allt du jobbat ihop är mitt, du och ditt arbete tillhör mig. Det är inte för inte som internationalen innehåller en mening om höga skatter. Att inte ha rätt till sitt eget arbete är också en ofrihet som vi dock inte ofta diskuterar i Sverige. Det moraliska argumentet kring skatt har gått förlorat.

Regeringen hade inför att de skulle ta fram nya förslag på nya regler kring entreprenörskap satt ihop en grupp med framgångsrika entreprenörer. I alla branscher och åldrar, människor som jobbat hårt för att skapa välstånd och tillväxt. Dessa personers tips och erfarenheter sket man sedan i totalt, och lade bara fram ett förslag för att höja deras skatter. Det fick hela gänget bakom regeringens egen entreprenörskapsutredning att gå ut i en debattartikel i torsdags och konstatera att regeringen inte lyssnar på dem och att deras enda lösningar på allt är höjda skatter. Även andra har protesterat, som Svenskt Näringsliv, Företagarna och oppositionen. Centerpartiets Per Åsling som är ordförande för skatteutskottet konstaterade att regelverket måste främja och uppmuntra företagande. Inte bromsa det.

Frågan är dock hur mycket regeringen kommer lyssna. Med ständigt ökade utgifter i stadsbudgeten verkar man vägra acceptera tanken på att sänka skatter kan ge mer intäkter om det får fler personer att satsa och jobba hårdare. Våra styrande politiker verkar hellre vilja passa på att kväva svenskt näringsliv allt de kan under tiden de har makten med hårda skatter och sen lämna över ett sårat entreprenörskapsklimat till nästa ledning att ta hand om.