Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Depression ökar risk för infarkt

En ny brittisk studie visar på ett starkt samband mellan depression och hjärtinfarkter.

Studien, som publiceras i European Journal of Preventive Cardiology, bygger på mer än 10 000 personer som följts vid sex tillfällen under 20 år.

Det fanns ingen ökad risk för hjärtinfarkter om symptom på depression bara fanns vid ett eller två undersökningstillfällen. Däremot var risken dubbelt så stor bland dem som angav att de hade depressionssymptom under tre eller fyra av dem.

Tidigare forskning har också visat ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och depression, men då har det varit osäkert vad som orsakar vad.

– Det nya är att man mätt vid flera tillfällen och det stärker hypotesen att det finns ett samband mellan depression och hjärtinfarkt. Det är en studie som jag skulle beteckna har mycket hög kvalitet, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin.

Nu anser sig forskarna säkra på att det är just depressionen som blir en riskfaktor för att drabbas av hjärtinfarkt.

Rosengren tycker att det kan finnas skäl att vara vaksam på andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar om man har depressionssymptom.

– Fysisk aktivitet hjälper både mot depression och hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.