Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras servering stängs över jul

På måndag stänger lunchserveringen på äldreboendet Solberg i Östersund för en omfattande renovering och ombyggnad. Den kommer alltså att vara stängd under jul- och nyårsdagarna.

På äldreboendet Solberg finns en mötesplats och lunchservering som serverar mat varje dag. Den är öppen för alla, inte enbart de boende.

Från och med måndag är lokalerna stängda på grund av en kommande renovering och ombyggnad.

ÖP har talat med fyra personer som bor på Solberg, och som är kritiska mot att serveringen kommer att vara stängd över jul- och nyårsdagarna. Tidigare år har den varit öppen.

De fyra är positiva till ombyggnaden i sig, men tycker att tajmingen är dålig.

– Det är klart att det blir bra i slutändan, men det handlar ju just om julhelgen, säger Brita Åberg.

Hon och de andra tycker att serveringslokalen är viktig för samvaron och det sociala, kanske särskilt för människor som är ensamma över jul.

Annelie Bengtsson är sektorschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun och hon har förståelse för synpunkten.

– Jag kan förstå att inte tidpunkten är den bästa. Jag hoppas att det löser sig för dem som brukar gå dit, säger hon och berättar att de som får sin mat från hemtjänsten inte påverkas.

Planerna på att göra om Solberg har funnits sedan våren 2012 och processen har varit långdragen. Annelie Bengtsson säger att det är många delar som ska klaffa, och hade själv önskat att ombyggnaden varit klar innan jul.

– Jag tycker att det har tagit alldeles för lång tid, men det har inte stått i min makt att påverka, säger hon.

Nu har beskedet om upphandling kommit. Lokalerna töms innan jul och efter nyår kan arbetet starta. Enligt grovplanen kan den nya restaurangen och kaféet öppna till sommaren. Ombyggnaden är ett stort projekt som också innefattar bland annat aktivitetsrum, bibliotek och kontor.

– Vi bygger om för att göra det mycket bättre, säger Annelie Bengtsson.