Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras SFI-utbildning flyttas från Frösön till Krokom

Oron är stor bland SFI-elever på Primrose-skolan på Frösön. Ett 30-tal som gått på skolan sedan i somras ska från och med måndag flytta till Krokom.

– Vi har inga rättig­heter, säger de.

Eleverna, som bor i Föllinge, berättar om hur de från början själva fick välja skola. Därefter har de byggt upp ett förtroende där, de känner trygghet och de får stöttning. Några av dem har också fått praktikplatser och målet, att genomföra ett nationellt prov längre fram, kommer inte att kunna nås.

De har försökt att göra sin röst hörd, men de säger att ingen vill lyssna på dem. De säger att de är som schackpjäser som myndigheterna kan göra som de vill med.

– Vi fick besked i måndags och får en vecka på oss. När vi kontaktade ansvariga på arbetsförmedlingen fick vi till svar att det bara var att flytta. "It’s an order". De hotar också med att vi blir av med vår etableringsersättning om vi inte lyder.

• Varför vill ni så gärna stanna kvar här?

– Vi är trygga här, och vi är väldigt nöjda med den utbildning vi får, och det gör inget att vi får åka buss från Föllinge och hit, säger Habtom Mebraktu, en av de studerande.

Nu ifrågasätter de hur det är ställt med demokratin i Sverige.

– När de bara kan avfärda vår oro och säga att det är en order då tror man inte att det är i Sverige, var är demokratin? frågar de sig.

Vi frågar om det är okej att de är med på bild, och om de vill stå med sina namn. De är osäkra. Habtom säger:

– Finns det en risk att vi blir straffade då?

Vi bedyrar att de inte kommer att straffas.

En stund senare får vi kontakt med Anders Söderman, som är ansvarig på arbetsförmedlingen i Östersund. Han säger:

– De ska inte behöva känna sig överkörda, utan jag känner att det här är en situation som vi måste hantera på ett bra sätt för alla.

• Hur kan det komma sig att de fått ett sådant besked?

– Vi gör vad vi tror är rätt, men just nu har det varit ett hårt tryck och det har kommit många människor som vi ordnat tillfälliga lösningar för, och i den snurren har det inte blivit bra i det här fallet.

• Vad kan ni göra från myndighetens sida?

– Vi får ta en dialog med eleverna och lyssna till hur de vill ha det. Vi vill ju deras bästa. Kanske ska de gå kvar tills de har gjort sina nationella prov, säger Anders Söderman.