Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras uppdrag: Att bygga en robot av lego

Elever på Östbergsskolan på Frösön jobbar just nu med forskning som ska leda fram till robotar byggda av lego­bitar.

Annons

Det handlar om en ämnesövergripande tävling som riktar sig till ungdomar i åldern 10–16 år.

Årets uppdrag har fått namnet Body Forward och ska handla om biomedicinskt ingenjörskap.

– Tävlingen består av två delar. En forskningsdel, i år på ämnet bioteknik och biomedicin. Årets elever har valt att forska om ögat. Den andra delen är praktisk. Där ska eleverna bygga robotar med hjälp av Lego-bitar. Robotarna ska fungera som hjälpmedel för den som inte har hjälp av ögat, säger klassens lärare Clas Hoglert.

I måndags började elevernas arbete. Om åtta veckor ska det vara slutfört. Då ska eleverna resa till Härnösand för regionfinal. Går de vidare där, väntar en final i Norge.

– Jag bygger en gaffeltruck där tre olika motorer ska samarbeta. Två för drivning och en för själva lyftandet. Det här är jättekul, säger Hagbard Paulsson, elev med sikte på Härnösand.

– Och jag programmerar roboten med hjälp av en dator, säger Filip Heidenbeck, också han elev på skolan.

Projektperioden består av fyra huvuduppgifter. Bygga och programmera en lego-robot, utföra en teoretisk forskningsuppgift, marknadsföra sitt arbete och skaffa en lagsponsor.

– Just sponsorbiten är lite besvärlig. Föra året var det Jämtkraft som stöttade. I år är det inte klart än vem eller vilka som går in som sponsorer, säger läraren Clas Hoglert.

Faller alla bitar på plats väntar den stora skandinaviska finalen i norska Grimstad 4 december.

Annons