Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras uppdrag: Att bygga en robot av lego

Elever på Östbergsskolan på Frösön jobbar just nu med forskning som ska leda fram till robotar byggda av lego­bitar.

Annons

Det handlar om en ämnesövergripande tävling som riktar sig till ungdomar i åldern 10–16 år.

Årets uppdrag har fått namnet Body Forward och ska handla om biomedicinskt ingenjörskap.

– Tävlingen består av två delar. En forskningsdel, i år på ämnet bioteknik och biomedicin. Årets elever har valt att forska om ögat. Den andra delen är praktisk. Där ska eleverna bygga robotar med hjälp av Lego-bitar. Robotarna ska fungera som hjälpmedel för den som inte har hjälp av ögat, säger klassens lärare Clas Hoglert.

I måndags började elevernas arbete. Om åtta veckor ska det vara slutfört. Då ska eleverna resa till Härnösand för regionfinal. Går de vidare där, väntar en final i Norge.

– Jag bygger en gaffeltruck där tre olika motorer ska samarbeta. Två för drivning och en för själva lyftandet. Det här är jättekul, säger Hagbard Paulsson, elev med sikte på Härnösand.

– Och jag programmerar roboten med hjälp av en dator, säger Filip Heidenbeck, också han elev på skolan.

Projektperioden består av fyra huvuduppgifter. Bygga och programmera en lego-robot, utföra en teoretisk forskningsuppgift, marknadsföra sitt arbete och skaffa en lagsponsor.

– Just sponsorbiten är lite besvärlig. Föra året var det Jämtkraft som stöttade. I år är det inte klart än vem eller vilka som går in som sponsorer, säger läraren Clas Hoglert.

Faller alla bitar på plats väntar den stora skandinaviska finalen i norska Grimstad 4 december.