Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Derrick Cope om Alx: "Vi ser fram emot hans första race i USA"

Alx Danielssons drömmar om Nascar verkar bli verklighet.

– Vi ser fram emot att Alx gör sitt första race i USA senare i år, avslöjar Derrike Cope.

Annons

Dagen efter det att Danielsson berättat om sina intryck från de fem dagar långa testerna i USA, kommer en bekräftelse från det aktuella teamet, Creation-Cope.

Derrike Cope, som namngett teamet och som är en av de centrala personerna, berättar:

– Jag har varit i den här sporten i 33 år som förare och teamägare. Jag har sett det mesta. Det är rättvist att säga att Alx överträffade både våra förväntningar och förhoppningar.

– Det gäller inte bara hans snabbhet på banan, men som en komplett förare där hela teamet kom mycket väl överens med honom. Han kommunicerade bra med mig och sin crew chief vilket ledde till bra utvecklingsarbete, säger Cope i ett pressmeddelande.

Cope och teamchefen Andrew Woolgar har nu sammanställt och utvärderat Danielssons profil.

– Resultatet är oavkortat positivt och vi ser nu fram emot Alx första race i USA senare i år. Mer kommer vi inte avslöja just nu.

Woolgar menar att Danielssons insatser var väntade.

– Jag förstod att Alx skulle kunna ta till sig NASCAR fort med tanke på hans bakgrund. Det var mycket kul att se dynamiken mellan Alx och Derrike under testdagarna. Ska man komma från Europa och ge sig in i amerikansk ovalbanekörning är det viktigt att man är öppen och villig att lära om man ska kunna gå hela vägen. Som till exempel Kenny Bräck gjort. Svenskar är omtyckta i USA och ifall Alx kan fortsätta på sin inslagna bana kan vi ta honom hela vägen.

Svensken själv är glad för att hela resan är dokumenterad av SVT.

– Alltför många gånger har jag varit i smått fantastiska situationer utan att kunna visa upp det för alla antagonister. Inte den här gången. Dokumentären kommer gå på TV i vår. Jag kan inte sätta ord på hur bra allt har gått, men nu behöver jag inte det heller, säger Alx.

Det som inte heller går att vifta bort är de varvtider som Danielsson gjorde.

– Första testdagen skedde på en klassisk racingbana och där hade teamet och Derrike nästan overkligt höga förväntningar på mig. Det var kul att kunna infria och överträffa dem genom att sätta en varvtid som var 0,6 sekunder snabbare än de någonsin åkt på Roebling Road. Dag 2 var det omvända förväntningar. Därför var det extra kul att kunna överraska där.

Samtidigt filosoferar Danielsson över hur hans tur plötsligt vänt. Inför säsongen 2011/12 var det tungt och kostsamt att driva sitt eget racingteam. Inga direkta öppnar fanns heller för egen körning.

– Stolpe-ut verkar bli stolpe-in. Jag har fått en andra chans i toppracing och den ska banne mig inte glida mig ur händerna. Jag kommer ge allt varje sekund jag sitter i bilen och jag känner att jag har jobbat ihop till detta.

Fotnot: Här är en del av Danielssons meriter: SM-guld i Formel Ford, brittisk mästare i Formula Ford WS, totalsegrare i World Series by Renault samt deltävlingsseger i Dubai i Formel Renault V6 Eurocup.