Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desarmerade stridsfrågor i Visby

/
  • Länsidrottschefen Per Erik Rönnestrand tillsammans med stämmoombuden Göran Jonsson (RF) och Jan bergström (SISU). Göran Jonsson är ordförande i länets nyligen valda gemensamma styrelse för länsidrotten och SISU.Foto: Thord Eric Nilsson

Annons

Riksidrottsordföranden Karin Mattsson Weibjer öppnade i går Riksidrottsmötet i Visbys nya kongresslokal.

Wisby Strand ligger bara ett stenkast från talarstolen i Almedalen. Eftersom vi är på Gotland kan vi lika gärna tala om några långa varpakast.

Almedalen bjuder varje sommar på de politiska partiernas förpostfäktningar, de kanske mest uppmärksammade talen utanför riksdagen. Nu, knappa två månaderna före Almedalsveckan bjuder man på vad som brukar kalla idrottsriksdagen.

Många har sett fram emot Riksidrottsmötet, speciellt på grund av två laddade frågor. Dessvärre har bägge mer eller mindre desarmerats.

bilden är nog fotbollens och ishockeyns förslag om att slopa 49 procentsgränsen när det gäller bolags ägande av föreningar. Hockeyn har dragit tillbaka sin motion och fotbollen verkar inte vilja slåss för sin, vilket betyder att det fortsatt är medlemmarna som skall styra även ”bolagiserade” föreningar. Men frågan kommer säkert igen.

Lika säkert blir det fortsatta krav på att föra in Sveriges Olympiska kommitté under Riksidrottsförbundets vingar. Man hade väntat sig ett förslag redan till det här Riksidrottsmötet. Specialinriktade SOK har växt sig starkt, tack vare sitt varumärke och även det statliga stöd man fick när den förra regeringen bytte fot och lovade elitstöd i stället för att satsa på OS-ansökan. Det innebär att det finns två parallellorganisationer i toppen av svensk idrott.

vill ha bara ett överhuvud för idrotten, men överlåter även i den frågan till idrotten att bestämma. SOK säger nej till ett samgående. Riksidrottsmötet fick därför aldrig något förslag om samgående, däremot förslag om fortsatt arbete mot en gemensam central stödorganisation, vilket också blev beslutet. Men debatten blev lång och seg.

Känslorna var säkert blandade, däremot var det nog ett stort välkomnande av att de 135 miljoner som staten släppt till för elitstöd äntligen kan fördelas enligt riktlinjer från en medlemskommitté.

Jämtland-Härjedalen har tre representanter vid Riksidrottsmötet, ordföranden Göran Jonsson, nye länsidrottschefen Per-Erik Rönnestrand samt till SISU-stämman Jan Bergström. Utöver åsmötefrågorna jobbar trion med lobbying för att få Riksidrottsmötet 2013 eller åtminstone 2015 till Åre.

om två år kommer att gå i Uppsala. Tanken på Riksidrottsmöte i Åre är intressant. Inte minst för att det skulle bli första mötet på en ort som faller utanför det gamla begreppet stad. Ett svenskt rekord ungefär som då Åsarna fick skid-SM.

Riksidrottsmötet lockar cirka 600 deltagare, vilket naturligtvis inte är något problem för Åre, med kapacitet och rutin för både mästerskap på världsnivå och möten på till exempel EU-nivå. Till skillnad för det sistnämnda kommer Riksidrottsmötet inte att kräva några polisresurser.

Ytterligare en jämte har en viktig roll vid mötet. Tord Wickzell sitter i studieförbundet SISU:s valberedning. En helt annan typ av valberedning än man är van vid i små klubbsammanhang. Men lika noggrann som – med Tord Wickzells medverkan – den som gjorde jobbet när Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU-distriktet fick gemensam styrelse vid årsstämman för några veckor sedan.

en ny ordförande efter Rolf Karlsson som för övrigt redan vid invigningen fick regeringsmedaljen Illis Quorum Merure Labores av idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Valberedningens kandidat till ny ordförande är Ola Lindberg, med rötter i hockeyn, men simsporten Pia Zetterström tar upp kampen.

jämtländskt kring mötet. Jämtland Turism har en monter, där man presenterar länets stora idrottsarrangemang. Både genomförda och kommande. Det är en lista som imponerar. Idrottsturism har en viktig roll i vårt län.

Mer läsning

Annons