Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Designcentrum lockade med Emma och mode

Designcentrum i Östersund håller i höst öppet på lördagar med olika program för barn och vuxna. Många ville teckna kläder och låta sig inspireras av modebilder när designer Emma Berglund öppnade dörren i lördags.

Emma Berglund är en återvändare som utbildade sig till modedesigner i Florens och sedan jobbade tolv år med att ta fram glammiga barnkläder och välklädda sportplagg i Italien, mest till märket Champion.

När hon flyttade hem till Sverige igen tänkte hon mellanlanda ett tag i sin hemstad Östersund ”innan jag sökte något på H&M söderut”. Men det visade sig att Östersund var en annan stad än hon hade lämnat. Och som frilansare gick det plötsligt att bo i Jämtland.

– Det finns en enorm designkraft här som inte riktigt kommer fram. Det borde kunna vara en inspiration för unga och fler unga skulle stanna här om man nådde ut med att Jämtland är ett designlän, säger Emma som nu har kunder också i länet.

Till Designcentrums modelördag hade hon dukat upp med egna illustrerade modeböcker, mängder av utklippta modebilder, färgkartor och inspirerande kataloger. Och besökarna bläddrade ivrigt.

En av dem, Gunilla Claesson som själv tillsammans med en kollega har tagit fram en mönstrad stickad ullkjol, var på jakt efter tips för att kunna utveckla produktionen. Hon blev glad när Emma visade nästa vinters färger, något som redan är bestämt.

– Jag har gjort kläder och grejat sedan jag var liten. Det här är roligt, sa Mikael som tillsammans med sin dotter var några av besökarna och som bläddrade ivrigt bland bilderna.

Elicia, 9 år, hade hela sin familj med sig och började genast teckna eldsmönster på en uppritad jacka som Emma gav henne. Hon tittar alltid på tv-programmet ”Hela Sverige syr”, berättade hon.