Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Designern Viktoria Månström hittade rätt atmosfär i 60-talshuset i Östersund

Tvåbarnsförälder, egenföretagare och designer. Viktoria Månström i Östersund roddar många skepp och det med framgång. I år firar hennes märke Annaviktoria tioårsjubileum och du kan se hennes design på bland annat Arlanda, Vasamuseet, Stadshuset och Åhléns.

Ursprungligen kommer hon från Stora Tuna i Dalarna. Vid 25 års ålder flyttade hon upp till Östersund för att studera beteendevetenskap, kort därefter fann hon kärleken och blev sedan kvar i Jämtland. I dag driver hon företaget från sin egen butik på Tjalmargatan och har cirka 180 återförsäljare runt om i landet. Det går tydligt att se hennes rötter i designen som ofta inkluderar dalahästar, renar eller älgar i naturnära färger.

– Jag skulle vilja säga att mina produkter blandar det traditionella som möter det nya. Mina inredningsbutiker har alla en skandinavisk känsla och säljer bland annat souvenirer som är snygga och moderna. Allt som kommer från min butik ska kunna användas när du kommer hem, förutom dalahästen, renarna och älgen som enbart är snygga att titta på.

Viktoria designar själv alla sina produkter men prototyper och varor tillverkas i elva olika fabriker runt om i världen.

– Mina varor produceras i Sverige så gott det går och jag har ett nära samarbete med alla grossister. Jag arbetar med fotografer, tryckare, säljare samt reklambyråer som är egna företagare från Jämtland. Men vi har även fabriker i andra länder som Portugal, Estland och en väldigt liten produktion i Kina och England, säger Viktoria.

Butiken i Östersund ligger lite avsides och har endast öppet på eftermiddagarna. De begränsade öppettiderna beror på att förmiddagarna ägnas åt att packa alla produkter som ska fraktas till återförsäljare runt om i världen. På helgerna är butiken stängd eftersom Viktoria även axar rollen som aktiv sportförälder till sina två tonåringar som simmar och spelar fotboll.

Viktoria och hennes familj valde att flytta till Östersund från Dvärsätt efter att det blev för mycket gnäll inom familjen när det kom till pendlandet. Det var inte ovanligt att det kördes 20 mil dagligen till olika sportaktiviteter.

– Då gjorde vi något åt det och flyttade till stan i stället för att bara klaga, man är sin egen lyckas smed, säger Viktoria.

Familjen hann bara titta på tre villor innan de hittade huset de föll pladask för. Plötsligt kändes det väldigt rätt att flytta och familjen slog till. Valet föll på ett 60-talshus, lite av ett funkishus, som var nyrenoverat invändigt.

– Jag mår jättebra här och sover även bättre. Det är mer jag än förra huset, mer vinklar, inte så spikrakt. Det är en skön atmosfär och harmoni säger Viktoria.

Huset är indelat i tre olika avdelningar. På övervåningen finns hallen och en gästtoalett som avskärmar trivselavdelningen bestående av vardagsrum och kök från sovavdelningen med fyra sovrum och två toaletter. En trappa ner finner du bastu, toalett, ett stort vardagsrum för barnen, tvättstuga samt en walk in closet – en stor garderob. Det gör att barnen kan hänga med sina vänner i källaren medan de vuxna kan ha egna gäster utan att de stör varandra.

– Det stora vardagsrummet är mitt favoritrum. Det är som ett feng shui-rum för mig. Jag kan äta, ha det skönt i soffan, umgås med kompisar eller bara ta en kaffe, säger Viktoria.

Hon gillar att blanda gammalt med nytt, hennes design med andras. Det är mycket minimalistiskt och skandinaviskt men framför allt dansk design. Fokus ligger även på bra hållbarhet och bra kvalitet. Stolarna i vardagsrummet kommer från Hay, hon har valt att klä dem med kostymtyg för att nå det maskulina med en kvinnlig touch.Sedan de flyttade in till Östersund har det blivit betydligt mindre yta att leva på än gården i Dvärsätt, men familjen har fått mer tid till varandra.

– Jag älskar mitt hus, det är något i väggarna, säger Viktoria.

Viktorias fyra inredningstips:…

1. Ha mindre saker framme. Förvara saker i skåpen och låt dem komma fram emellanåt. Låt inte alla saker vara framme på samma gång. Har du en favorit vas, en snygg skål eller en annan favorit, låt dem cirkulera i inredningen.

2. Bestäm dig för en basfärg. Låt den gå som röd tråd genom hela huset. Håll dig sedan till den. Då är det lättare att byta ut saker. Det känns kanske tråkigt till en början men det ger ett fint resultat. Ha max tre färger i hemmet och pynta med grönt.

3. Hitta din egen stil. Börja med att plocka undan, ta ut precis allt ur ett rum och börja om. Ställ sedan tillbaka endast möbler till att börja med. Soffan kanske inte behöver vara precis i det rum du ställt den från början. Våga flytta saker till ett annat rum, det kan bli nytt för det rummet.

4. Blanda nytt med gamalt. Hitta vad som blir trivsamt och harmoniskt för dig.

--

Mer läsning:

Mikael i Överammer använder naturen i sin inredning

Följ med hem till David och Helena Ekholm på Frösön

Så ser lägenheterna på Storsjö Strand ut