Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desperat att höja skatten

Bräcke kommuns ekonomiska situation allvarlig, för att inte säga katastrofal. Det är inget nytt konstaterande, utan något vi vant oss vid är det normala. Men det måste inte vara så.

Vi moderater är starkt kritiska till hur den politiska majoriteten hanterat situationen under en lång följd av år. Nu föreslås en höjning av kommunalskatten. Det är en desperat åtgärd, men en logisk följd av åratal av politisk ovilja och oförmåga att ta itu med kommunens långsiktiga problem.

Bräcke kommun ligger redan på en föga smickrande tio-i-topplista över landets högskattekommuner. Är det majoritetens mål att Bräcke ska ha Sveriges högsta kommunalskatt? Vad kommer det att få för effekt på till exempel entreprenörskap och inflyttning till kommunen?

Bräcke behöver både fler människor och fler företag. Landets högsta kommunalskatt är knappast ett argument att flytta till Bräcke.

Det krävs en mängd åtgärder för att komma till rätta med kommunens långsiktiga problem, men en särskilt viktig och brännande fråga gäller skolan. Bräcke kommun har en av landets dyraste skolor, mycket på grund av höga lokalkostnader. Därtill är resultaten svaga. Förändringar borde ha gjorts för länge sedan.

Att lägga ned en skola är förmodligen ett av de svåraste beslut en politiker kan fatta. Vi moderater välkomnar den nu framtagna skolutredningen, dock krävs det politiskt mod att fatta beslut, och inte begrava ännu en skolutredning i byrålådan.

Förra året lade vi moderater fram ett eget förslag till budget för Bräcke kommun. Vi kommer att återkomma senare i år med en uppdaterad version. Inriktningen var starkare ekonomi, förbättrade skolresultat och satsning för att minska arbetslösheten.

En liten men symboliskt viktig fråga i vår skuggbudget är att minska antalet politiker. Bräcke har i dag flest fullmäktigeledamöter av länets kommuner i relation till folkmängden. Det är viktigt att även vi drar vårt strå till stacken och visar en ambition att spara – även när det gäller oss själva.

En skattehöjning måste ses som en absolut sista utväg när alla andra möjligheter är uttömda.

Om knappt ett år är det val. Vi moderater är djupt bekymrade över Bräckes framtid. Om vi får chansen att styra kommunen lovar vi att vara engagerade från dag 1 i att förbättra kommunens ekonomi och därmed förutsättningarna för Bräckes medborgare att bo och verka i kommunen.

Veronica Eklund (M) oppositionsråd Bräcke kommun

Johan Loock (M) ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel